Закон і Бізнес


Інвестиції в щастя


Швейцарці вчаться «загрібати гроші лопатою»: на акції на підтримку ініціативи перед парламентом у Берні розсипали 15 т монет.

№7 (1253) 13.02—19.02.2016
7564

Швейцарія цього літа стане першою в світі країною, де пройде референдум щодо виплати всім жителям, незалежно від того, працюють вони чи ні, «безумовного доходу» у розмірі 2500 франків на місяць. Голосування призначене на 5 червня.


Якщо громадяни Швейцарської конфедерації погодяться з цією ідеєю, то Швейцарія стане першою в світі країною, де всі дорослі жителі отримують гроші «на життя» незалежно від того, працюють вони чи ні. А на кожну дитину пропонується виплачувати 625 франків на місяць, повідомляє Бі-Бі-Сі.

2500 франків на місяць — це для Швейцарії далеко не розкішна сума: середня зарплата до вирахування податків приблизно 6,5 тис. франків. Та і вартість життя набагато вища за середньоєвропейську. Наприклад, проїзд в громадському транспорті — 4 франка, а власну квартиру можуть дозволити тільки вельми забезпечені бізнесмени і банкіри.

З ідеєю про «безумовний базовий дохід» виступила ініціативна група інтелектуалів і громадських діячів, які вважають, що ці гроші не зроблять швейцарців неробами, а лише дадуть менш заможним жителям країни додаткові можливості для розвитку. У своїй аргументації вони спираються, зокрема, на результати опитування Demoscope Institute, згідно з якими у разі введення «безумовного доходу» лише 2% швейцарців полишать роботу. Ще 8% респондентів готові подумати про таку можливість.

Нагадаємо, що аналогічна ініціатива обговорюється і в інших європейських країнах, зокрема, Німеччині, Нідерландах і Фінляндії. Але суми «базового доходу» там в 2—3 рази менше.

Уряд і політичні партії Швейцарії не підтримують цю ідею. За підрахунками, вона обійдеться в 208 млрд франків на рік, а ВВП Швейцарії зараз складає трохи більше 700 млрд. 55 млрд передбачається покрити за рахунок скорочення соціальної допомоги.

В ході того ж опитування Demoscope Institute більш ніж половина респондентів сказали, що ініціатива «безумовного доходу» не пройде. Адже в позаминулому році швейцарці на референдумі провалили ідею щодо підвищення мінімальної зарплати до найвищого в світі рівня.

Восьмимільйонна Швейцарія, за оцінкою МВФ, зараз займає друге місце в світі за об’ємом валового внутрішнього продукту на душу населення. Крім того, швейцарці — перші в світі в т.з. «індексі щастя».