Закон і Бізнес


Жінок руками не чіпати!

і нагадувань про покарання


№7 (1253) 13.02—19.02.2016
ЮЛІЯ ВЕРБІ
3576

Серед біженців із арабських країн європейська влада тепер розповсюджує безкоштовні брошури з ілюстрованими інструкціями про правила поведінки і гарного тону. Наочні посібники покликані зробити спілкування місцевих і прибулих комфортнішим і безпечнішим. «Лента.ру» ознайомилася зі змістом деяких гідів з етикету.


Німеччина: інструкція із застосування

Поради приймаючої сторони мігрантам можна умовно поділити на два типи: перший — загальні рекомендації щодо життя в новій країні, які, як уважають творці брошур, будуть корисні біженцям всіх статей і віку.

«Жителі Німеччини можуть здатися дивними, — мовиться, наприклад, в 30-сторінковій брошурі «Як бути німцем», створеною кельнським підрозділом лівої партії Linkspartei. — У нас є чудасії, але у нас є і правила».

Серед останніх наголошуються необхідність сортування сміття, пунктуальність і неприпустимість відправлення потреби на вулиці: «Деревам потрібна тільки вода. Для всього іншого є туалети». Також нагадується, що жінки в Германії не носять нікаби і паранджі, а для рибалки потрібно придбати ліцензію.

Одними з перших зведення правил для мігрантів опублікувала влада містечка Хардхайм ще в жовтні 2015 року. Населений пункт в 75 км від Франкфурту з 4600 жителями прийняв близько 1000 біженців. Чиновникам довелося захищати свій кодекс від критики: його лаяли за поблажливий тон і в цілому назвали марною витратою міського бюджету.

Дивитися в очі!

Другий найважливіший блок в рекомендаціях — гендерні розпорядження і все, що так чи інакше пов'язане з питаннями сексу, відносин і шлюбу. Після новорічних подій в Кельні видання з правилами взаємодії статі зросли як гриби після дощу.

Зокрема, такий посібник надрукував німецький медіахолдінг Bayerischer Rundfunk. Видавництво нагадує заморським гостям, що «жінок необхідно поважати, незалежно від того, як вони одягнені». «Чоловіки і жінки вітають один одного рукостисканням, при якому прийнято дивитися один одному в очі», — учать манерам вихідців із країн Північної Африки і Ближнього Сходу, де представникам протилежної статі, які не є родичами, категорично заборонено будь-які тілесні контакти.

У мануалі також порушується проблема сексуальних меншин: «У Німеччині гомосексуалам дозволено демонструвати свої сексуальні переваги на публіці».

Особливо підкреслюється, що для порушників правил і законів неминуче покарання: «Конфлікти не повинні вирішуватися за допомогою насильства. Такі дії ведуть до позбавлення волі і можуть впливати на шанси отримання притулку».