Закон і Бізнес


«Без ГМО» не буде


№42 (1081) 20.10—26.10.2012
4922

Уряд пропонує ставити спеціальні написи лише на тих продуктах, де частка генетично модифікованих організмів перевищує 0,9%. Таким чином дизайнери етикеток пляшок з мінеральною водою зможуть більше не думати, де краще написати «Без ГМО».


Кабмін подав до парламенту законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо інформування населення про вміст у харчовій продукції генетично модифікованих організмів» (№11299).

Пропонується встановити, що на етикетці харчового продукту має вказуватися інформація про наявність у ньому генетично модифікованих організмів у тому разі, якщо частка ГМО перевищує 0,9%.

Наразі ж усі харчові продукти повинні маркуватися написом «З ГМО» або «Без ГМО». В Уряді відзначають, що Україна стала першою країною у світі, де спеціальним написом слід маркувати продукти, у яких не лише немає ГМО, а й не може бути в принципі — вода, сіль.

Також відповідно до Регламенту ЄС обов’язковому маркуванню підлягають лише ті харчові продукти, які містять чи складаються з ГМО, або мають інгредієнти, що виробляються з ГМО.