Закон і Бізнес


Високопоставлений ворог


№7 (1253) 13.02—19.02.2016
3228

Держдумі РФ запропонували прирівняти хабарництво великого чиновника або працівника правоохоронної системи до державної зради. Відповідно, посилиться і покарання для хапуги.


За чинним законодавством РФ, злочини проти держави караються позбавленням волі на строк від 12 до 20 років. Якщо така ініціатива буде схвалена, держзрадою вважатимуться також корупційні злочини з боку губернаторів, слідчих, прокурорів і суддів.

Нині стаття про хабарництво в кримінальному кодексі РФ, що стосується чиновників, передбачає покарання тільки до 10 років. Хоча й встановлює 50-кратний штраф до суми хабара, повідомляють «Новые известия».

«Людина, котра займає серйозну посаду, не може не розуміти, що своїми корупційними діями зраджує інтереси держави. Отже, ці дії, по суті, є державною зрадою, завдають прямого збитку нашій національній безпеці», — пояснив автор законопроекту, що очолює в Держдумі РФ комісію з контролю за достовірністю відомостей про доходи Микола Ковальов.

На Заході, за словами депутата, злочини з тяжкими для країни наслідками скоюються вкрай рідко. Домогтися цього можна, тільки якщо поставити знак рівності між корупціонерами й «антидержавниками», посиливши при цьому закон.

Водночас експерти сумніваються, що такий акт буде прийнятий, оскільки ні теорія, ні практика кримінального права не знають прирівнювання одного складу злочину до інших з метою посилення відповідальності. І хоча думка про подібне покарання за корупцію висловлювалася вже не раз, саму ініціативу розцінюють як піар-хід, розрахований на громадськість.