Закон і Бізнес


Мін'юст чекає на інформацію щодо люстрації голови ДСАУ


10.02.2016 11:57
3444

Міністерством юстиції було виявлено, що голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк відповідає критерію здійснення люстрації, а саме у період з 21.11.2013 по 22.02.2014 обіймав посаду заступника голови ДСАУ. У зв'язку з цим Мін'юст направив запит до Ради суддів України щодо виконання вимог закону. Відповіді досі немає.


Як повідомили "ЗіБ" у Мін'юсті, відповідного листа до Ради суддів направили 1 грудня 2015 року.

Так як згідно статті 150 Закону «Про судоустрій і статус суддів» Голова ДСАУ обирається на посаду і звільняється з посади Радою суддів України, Міністерство юстиції  у  грудні  2015 року звернулося із запитом саме до Ради суддів України про виконання вимог Закону «Про очищення влади» щодо голови ДСАУ З. Холоднюка. Станом на 10 лютого поточного року відповідь не отримана.

Нагадаємо, Закон «Про очищення влади» визначає критерії здійснення очищення влади, за відповідності яким особи не можуть протягом десяти років з дня набрання чинності Законом обіймати посади, щодо яких здійснюється люстрація. Так, відповідно до п. 2 ч.2 ст. 3 Закону вказана заборона застосовується до осіб, які обіймали посаду голови Державної судової адміністрації України, його першого заступника, заступника у період з 21.11.2013 по 22.02.2014 р. та не були звільнені в цей період з відповідної посади (посад) за  власним бажанням.

Відповідно Розпорядження КМУ «Про затвердження плану проведення перевірок відповідно до Закону України «Про очищення влади» №1025-р від 16 жовтня 2014 р. проведення перевірки щодо Голови ДСАУ, його першого заступника та заступників, посадових і службових осіб ДСАУ, начальників територіальних управлінь ДСАУ здійснюється в період листопада 2014 р. - січня 2015 р. Наразі термін проведення перевірки щодо голови Державної судової адміністрації України сплив.

В березні 2015 р. питання люстрації голови ДСАУ вже обговорювалось на засіданні Ради суддів України. Зокрема, З.Холоднюк відзначав, що не підпадає під дію Закону про очищення влади. Окрім того, піднімалось питання стосовно виборності посади голови ДСАУ, адже в такому випадку на нього не поширюється дія відповідного Закону.

Ознайомитись з запитом Міністерства юстиції до Ради суддів України можна за посиланням.