Закон і Бізнес


Кадри на «експорт»

На посилення двох апеляційних госпсудів відрядили земляків очільника ВГС


Суддівське самоврядування, №50 (985) 11.12—17.12.2010
3335

Схоже, нещодавно призначений голова Вищого господарського суду Віктор Татьков почав розбудовувати власну вертикаль влади.


Так, він запропонував віддати керівництво Львівським і Дніпропетровським апеляційними судами особам, які лише цього місяця були переведені туди з Донецька. Саме із цього міста переїхав до столиці й очільник ВГС. У свою чергу Рада суддів господарських судів нічого не мала проти і дала рекомендації тим кандидатам.

Поповнення резерву

Якщо минулого разу РСГС зібралася без преси, то 7 грудня «господарники» вирішили працювати в більш демократичній манері й дозволили журналістам бути присутніми під час своєї роботи. Рані¬ше, як правило, інформація про збори ради суддів з’являлася на інтернет-сайті лише постфактум, цього ж разу про них повідомили заздалегідь.
Досить демократичний спосіб, принаймні на перший погляд, обрали «господарники» і для надання рекомендацій претендентам на адміністративні посади. В ст.20 закону «Про судоустрій і статус суддів» це питання визначено досить загально: «Голова місцевого суду, його за¬ступник, голова апеляційного суду, його заступники, голова вищого спеціалізованого суду, його за¬ступники призначаються на посади строком на п’ять років із числа суддів цього суду та звільняються з посад Вищою радою юстиції за поданням відповідної ради суддів».
Яким же чином кандидатів на головування обирають у радах суддів — у законі не сказано. Від¬повідні правила творці реформи вирішили залишити на розгляд органів суддівського самоврядування.
Відповідно до рішення конференції суддів госп¬судів, РСГС було надано повноваження щодо розробки і затвердження положення про кадровий резерв на заміщення вакантних адмінпосад. Таке положення й було затверджено на попередньому засіданні ради.
Зміст нових правил полягає в тому, що на кожну адмінпосаду формується резерв зі служителів Феміди відповідного суду. При цьому резерв створюється не лише тоді, коли виникає вакансія, а наперед. Таким чином, щойно в судді закінчиться строк головування чи він вирішить піти у відставку, РСГС відразу зможе взяти список і розглянути всі кандидатури на вільне місце.
Розробили «господарники» і свій механізм щодо внесення рекомендацій. Так, усі кандидатури можуть подавати збори суддів відповідних судів, а на посади заступників — ще й голови цих установ. У свою чергу голови апеляційних судів можуть уносити й пропозиції щодо того, хто очолить суд першої інстанції. А самих голів апеляційної інстанції, крім зборів суддів, може пропонувати очільник ВГС.
Голова РСГС Олександр Удовиченко повідомив, що вже надійшли пропозиції стосовно кандидатур на заміщення керівних посад. Рада суддів проголосувала за кадровий резерв і одноголосно затвердила його.
Водночас О.Удовиченко пояснив, що кадровий резерв не буде незмінним. Зо¬крема, не обмежено можливості внесення інших кандидатур до нього, також імовірна ситуація, коли виявиться, що якийсь претендент не може обіймати керівну посаду. Тоді його виключать з резерву.

Донбас — у Дніпрі

Після того як з резервом було «покінчено», РСГС відразу почала його використовувати для надання рекомендацій. І тут з’ясувалось, як демократичні на папері механізми призначення на адмінпосади можуть застосовуватися на практиці.
На посаду голови Дніпропетровського апеляційного госпсуду претендували внесений до резерву за ініціативи зборів суддів Олександр Євстигнеєв та кандидат від голови ВГС Ігор Темкіжев. При цьому останній до недавнього часу очолював Господарський суд Донецької області й тільки нещодавно указом Президента був переведений до Дніпропетровська.
Першим поспілкуватись із членами РСГС за¬просили О.Євстигнеєва. Кандидат від суддівського колективу розповів, що слід змінити стиль керування судом і по-іншому організувати роботу. Також претендент наголосив на необхідності узгоджувати роботу різних палат за¬для єдності судової практики.
«Коли люди приходять в суд на десяту годину ранку, то справа має розглядатися саме в цей час, а не о 14-ій год., як це інколи буває. Я не погоджуюсь із тим, що люди стоять біля кабінету», — наголосив О.Євстигнеєв. Винна ж у такому стані речей організація роботи, переконував він.
Крім цього, за його словами, необхідно вдосконалювати роботу апарату суду. «Якщо відсотків 20 звільнити — ніхто і не помітить, що вони були, а робота як була, так і буде йти, а можливо, ще краще», — зазначив суддя.
За словами О.Євстигнеєва, він планує виправити стан справ за допомогою суддівського самоврядування. «Останні збори показали: судді розуміють, що треба робити і як працювати. Колектив — це велика сила, але до прийняття нового закону («Про судоустрій і статус суддів». — Авт.) його думку ніхто не брав до уваги», — відзначив претендент на обрання.
Наступним до залу за¬просили І.Темкіжева. Що симпатії членів РСГС саме на його боці, стало зрозу¬міло відразу. Так, заступник голови РСГС Станіслав Мірошниченко (до речі, не так давно — суддя Донецького апеляційного госпсуду) відзначив, що через «уроджену скромність» претендент на адмінпосаду не розказує всього про себе, а тому вирішив особисто взятися за цю справу.
«Всі судді, які працюють під його керівництвом, можуть до нього заходити і розмовляти на рівних, він розуміє, про що йде мо¬ва», — розповів суддя ВГС. Крім цього, за словами С.Мірошниченка, претендент особисто знає всіх суддів, знає їхні сімейні проблеми, в будь-який момент до нього можна підійти й вирішити будь-яке питання, навіть не професійне, а особисте. «Для Дніпропетровська це буде класне придбання», — підсумував заступник голови РСГС.

Дорога на захід

Свого кандидата запропонував В.Татьков і для обрання головою Львів¬ського апеляційного госп¬суду. На думку керманича ВГС, цю посаду мав би обійняти Олександр Тупицький, переведений на роботу на Західну Україну 3 грудня. До цього він головував у Куйбишевському районному суді м.Донецька. Більше того, кандидат змінив не лише місце проживання, а й спеціалізацію.
Конкуренцію в боротьбі за посаду йому склали місцевий законник Роман Марко та виконувач обов’язків голови львівського суду Михайло Юркевич.
Також цього дня члени РСГС поспілкувались із єдиним претендентом на посаду голови Господарського суду Донецької області Артуром Ємельяновим. Зважаючи на відсутність конкуренції, йому за рішення можна було не хвилюватись.
Після того як рада поспілкувалась із претендентами, із заключним словом, призначеним передусім для журналістів, звернувся О.Удовиченко. Він зауважив: сьогодні інколи виникають закиди відносно того, що представники «певного регіону» займають посади там чи там. Але, за словами голови РСГС, людей з Донецька розглядають як претендентів на адмінпосади тому, що в їхніх судах висока якість роботи.
Після цього рада суддів перейшла на роботу в за¬критому режимі й без присутності преси проголосувала за кандидатів. За зачиненими дверима РСГС пробула досить довго, близько півгодини. Проте рішення було більш ніж передбачуваним — рада підтримала саме тих кандидатів, яких запропонував В.Татьков.
Тепер справа за Вищою радою юстиції. Звісно, можна припустити, що цьому органу не сподобається спосіб, в який певному колективу керівник нав’язується згори, а думка самих законників ігнорується. Хоча й раніше це питання вирішувалось у Києві: або на вул. Банковій, або на вул. Пилипа Орлика.
Та все ж видається, коли голова суду полишає посаду та їде до іншого регіону, то він переконаний, що нове високе крісло йому забезпечене. Тому хіба що диво може завадити колишнім донеччанам очолити апеляційні суди.

Олексій ПИСАРЕВ