Закон і Бізнес


Слово — за арбітром


№6 (1252) 06.02—12.02.2016
3659

Народні депутати пропонують уточнити підвідомчість третейських судів, аби унеможливити маніпуляції з оскарженням рішень цієї інституції. На думку парламентарів, це сприятиме розвитку альтернативних способів вирішення спорів.


Комітет ВР з питань правової політики та правосуддя рекомендує прийняти за основу проект «Про внесення змін до Закону України «Про третейські суди» щодо приведення його у відповідність із вимогами міжнародних правил арбітражу» (№3660).

Зокрема, передбачається уточнити, що з підвідомчості третейського суду вилучено лише ті справи, які прямо названі в законі. Автори пояснюють необхідність таких змін тим, що сьогодні в судовій практиці зустрічаються роз’яснення, що з підвідомчості третейського суду виключені не тільки справи, згадані в законі, а й, наприклад, справи про визнання недійсним третейського застереження, справи за позовами банків та кредитних спілок до позичальників за споживчими кредитами, справи про стягнення заборгованості в іноземній валюті.

«Норми чинної редакції закону неоднаково тлумачаться судами загальної юрисдикції, що стримує альтернативне вирішення спорів у недержавних (третейських) судах», — ідеться в пояснювальній записці до документа.