Закон і Бізнес


Оновлено вимоги до банків для виплати зарплати бюджетникам


03.02.2016 10:43
2309

Урядом встановлено вичерпний перелік вимог до відбору уповноважених банків, через які має здійснюватись виплата зарплати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги. Банки матимуть 3 місяці на забезпечення виконання нових вимог.


Нові вимоги передбачені постановою КМУ від 20 січня 2016 р. №37 «Деякі питання виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги».

До переліку вимог для визначення уповноважених банків додано наступне:

- частка активів яких становить не менш як 1 % активів банківської системи;

- які на час проведення конкурсу провадять діяльність на банківському ринку не менше трьох років;

- які володіють облігаціями внутрішньої державної позики в розмірі не менш як 20% регулятивного капіталу банку;

- до яких протягом трьох останніх місяців на момент подання документів Національним банком не застосовувались заходи впливу у вигляді обмеження, зупинення чи припинення здійснюваних банком операцій у зв’язку з виявленням фактів здійснення операцій з підвищеним ризиком та віднесення банку до категорії проблемного або неплатоспроможного;

- які протягом трьох останніх місяців на момент подання документів дотримуються економічних нормативів, установлених Національним банком;

- які є учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, крім випадків, передбачених законом, та не мають фінансової заборгованості перед цим Фондом щодо сплати зборів, штрафів, пені;

- у яких відсутня заборгованість із сплати податків і зборів;

- щодо яких, або до власників істотної участі в яких, або до пов’язаних осіб яких не було застосовано Україною, іноземними державами — членами Організації економічного співробітництва та розвитку чи Євросоюзом санкцій протягом останніх дванадцяти місяців на момент подання документів;

- у яких кількість емітованих ними електронних платіжних засобів (платіжних карток) державної багатоемітентної платіжної системи, платіжною організацією якої є резидент, становить не менш як 10% загальної кількості емітованих ними електронних платіжних засобів (платіжних карток). Ця вимога набирає чинності з 1 січня 2017 р.

Банки, в яких держава володіє часткою понад 75%, є уповноваженими банками на постійній основі.

Банки повинні у тримісячний строк забезпечити виконання зазначених вимог, а відповідні міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади матимуть один місяць для переходу на обслуговування до уповноважених банків, що відповідатимуть новим вимогам.

З метою розширення можливості вільного вибору громадян обслуговуючого банку постановою пропонується міністерствам, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади укласти договори не менш ніж з трьома уповноваженими банками. 

Крім того, Уряд рекомендує керівникам суб’єктів господарювання державного сектору економіки обслуговуватись у банках, які відповідають встановленим вимогам.

Банки, які до дати набрання чинності цією постановою стали переможцями конкурсу з визначення уповноважених банків, через які повинна здійснюватися виплата зарплати працівникам бюджетних установ, і у тримісячний строк не забезпечили виконання вимог постанови КМУ від 22 квітня 2005 р. №318, припиняють виконання функцій уповноваженого банку на підставі рішення постійно діючої конкурсної комісії.

Закон і Бізнес