Закон і Бізнес


«Усміхніть» ваші гаманці


Безсумнівно, сила справжньої усмішки набагато більша, аніж паперової. Проте в штаті Іллінойс думають інакше.

№42 (1081) 20.10—26.10.2012
3197

На початку листопада в США з’явиться нова валюта. У Шампейні (штат Іллінойс) за покупки можна буде розрахуватися «усмішками».


Близько 40 магазинів, кондитерських, салонів краси та інших підприємств міста почнуть приймати «усмішки» — гроші, випущені компанією UC Smiles, що належить міській раді. 1 «усмішку» прирівняно до $1. Щоб валюта швидше ввійшла в ужиток, магазини даватимуть решту новими грошима.

Муніципальна влада сподівається, що ця ініціатива допоможе покупцям краще зрозуміти, куди далі потрапляють гроші з кас магазинів. «Головна мета проекту — освітня. Люди повин­ні розуміти, що відбувається після того, як вони розлучилися зі своїми грошима, — пояснює PR-директор UC Smiles Трейсі Саттествейт. — Менше 30% грошей, витрачених у супермаркеті, що належить транснаціональній корпорації, залишається в локальній економіці».

Місцеві валюти не рідкість і на іншому боці Атлантичного океану. У вересні в Бристолі (Велика Британія) з’явилися власні фунти. За своєю купівельною спроможністю вони рівні звичайним. Місто випустило купюри на загальну суму £125 тис. На банк­ноті номіналом £5 надрукована одна з робіт бристольського художника Бенксі. У проекті беруть участь 350 організацій і ще близько 1 тис. підприємств зацікавилися ним. Свої гроші використовують на півдні Лондона, в Брикстоні, і багатьох інших містах Великої Британії.

Локальні гроші можна зустріти в будь-якому куточку світу. За підрахунками дослідників з Шеффілдського університету, зараз у 76 країнах світу працюють 234 альтернативні валютні системи.

Свої гроші можуть мати всі охочі. Але все-таки багато хто не розуміє, чому люди користуються грошима, які дійсні лише в одному місті. На перший погляд, це просто безглуздо. Розраховуватися тільки найпоширенішою валютою набагато зручніше, ніж плутатися з кількома наборами купюр. Працівникам магазинів складніше вести бухгалтерський облік, іноді виникає необхідність мати окрему касу для місцевих грошей.

У 2009 році професор економіки Коннектикутського університету Джеймс Строддер опублікував результати дослідження впливу місцевих валют на національну економіку. Він зіставив дані за темпами зростання ВВП та інфляційною динамікою в Швейцарії за останніх 50 років з обсягом операцій, здійснених у системі взаємного кредитування WIR, що працює з 1930-х років. У результаті Д.Строддер дійшов висновку, що місцеві валюти допомагають зберігати макроекономічну стабільність.

Наскільки позитивно вплине на економіку Шампейна введення «посмішок», буде відомо вже незабаром. Чи наслідуватимуть його приклад інші міста? Подивимося.