Закон і Бізнес


Спрощується процедура отримання дозволу АМКУ на концентрацію


29.01.2016 13:11
Микола Ліхачов, радник АО «Спенсер і Кауфманн»
3509

Нещодавно парламент прийняв у цілому закон «Про внесення змін до Закону України «Про захист економічної конкуренції» (щодо підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями).


Після підписання Закону Президентом України і набрання ним чинності учасники концентрації звертатимуться до Антимонопольного комітету України за отриманням дозволу тільки в наступних випадках:

1. Загальний обсяг активів або оборот товарів суб'єктів концентрації буде перевищувати 30 млн. євро за результатами останнього фінансового року, враховуючи, що обсяг активів або оборот товарів двох учасників концентрації в Україні перевищував 4млн євро в рік, за підсумками останнього фінансового року.

2. Загальний обсяг активів чи обороту товарів

- Цільової компанії, яку хочуть придбати,

- Продавця активів чи акцій, або

- Одного із співвласників СП, яке повинно бути створено в процесі концентрації, -

за останній фінансовий рік в Україні перевищував 8 млн. євро за умови, що глобальний оборот одного з учасників концентрації в світі перевищував за останній фінансовий рік 150 млн. євро.

Новий Закон також вводить спрощену процедуру розгляду пакету документів, поданого в АМКУ для погодження концентрації.

За умови спрощеної процедури, АМКУ розглядає пакет документів протягом 25 днів з дня подачі. Для того, щоб підпадати під спрощену процедуру, повинен бути дотриманий один з наступних критеріїв:

1) тільки один учасник концентрації веде бізнес в Україні;

2) загальна частка учасників концентрації на ринку не перевищує 15% від загальної частки ринку;

3) частки або загальна частка учасників концентрації на ринку, де реалізуються їхні товари / послуги не перевищує 20% від загальної частки ринку, за умови, що господарська діяльність такого учасника була б неможливою без такої реалізації на такому ринку.

Подібні зміни сприятимуть поліпшенню інвестиційного клімату для цілого ряду західних ризикових інвесторів, які можуть вигідно придбати хороший актив з метою його розвитку і повернення інвестицій.

Закон і Бізнес