Закон і Бізнес


Важка спадщина

Книжку про веселих невільників вилучили через те, що в ній немає «жахіть рабства»


№5 (1251) 30.01—05.02.2016
3402

Американці обурені тим, що в новій ілюстрованій дитячій книжці, герої якої живуть за часів Джорджа Вашингтона, темношкірі раби дуже веселі й безтурботні.


У Сполучених Штатах вилучили з продажу твір «Пиріг на день народження Джорджа Вашингтона» після того, як у соціальних мережах його розкритикували за життєрадісний тон і прикрашання історії рабства. Про це повідомляє Independent.

В ілюстрованій книжці, надрукованій видавництвом Scholastic на початку січня, розповідається про темношкірого кухаря-раба Геркулеса та його дочку Делію, які готують пиріг на день народження першому президентові США Дж. Вашингтону. Заявлено, що твір заснований на реальних подіях.

Користувачі мережі й оглядачі обурилися тим, що персонажі «Пирога» виглядають веселими й задоволеними життям людьми, що може викликати в юних читачів спотворене враження про період рабства.

«При всій нашій повазі до роботи автора, ілюстратора й редактора цього видання ми вважаємо, що без додаткових історичних відомостей про жахіття рабства воно може створити в дітей неправильне уявлення про життя рабів і тому має бути вилучене з продажу», — мовиться в заяві Scholastic.

Автор «Пирога», письменниця Рамін Ганешрам, у своєму блогу на платформі CBS Diversity відповіла на критику й попередила про небезпеку однобічного підходу до історії та ігнорування реальних фактів.

У грудні 2015 року школа в місті Філадельфія вилучила роман класика американської літератури Марка Твена «Пригоди Гекльберрі Фінна» з програми 11-го класу. Причиною стало неполіткоректне слово «нігер» (nigger), що повторюється у творі близько 200 разів.