Закон і Бізнес


ЄСПЛ розгляне справу екс-командира «Беркуту» проти України


29.01.2016 11:23
3733

Європейський суд з прав людини прийняв до провадження заяву колишнього командира БМОП «Беркут» ГУМВС України в Харківській області Владислава Лукаша, який фігурує в Україні в кримінальному провадженні, відкритому за обставинами загибелі та побиття учасників масових протестів, які відбувались в Києві з листопада 2013 року по лютий 2014 року.


Про це редакції газети «Закон і Бізнес» повідомила захисник В.Лукаша, адвокат Правової корпорації «Татаров, Фаринник, Головко» Наталія Вознюк, розповівши про підстави звернення до ЄСПЛ.

«Полковника міліції Лукаша було затримано 21 квітня 2015 року без ухвали слідчого судді. Як підставу при цьому було використано ст. 208 КПК,  яка дозволяє затримувати підозрюваного під час вчинення злочину або безпосередньо після цього, якщо ознаки на тілі, одязі чи місці події або очевидці вказують на те, що саме ця особа щойно вчинила злочин. Але ж від подій, участь у яких закидають моєму підзахисному, минуло майже півтора роки!», - пояснила захисник.

Це незаконне, на думку Н.Вознюк, утримання під вартою згодом закріпив суд: «Незважаючи на наявні порушення вимог як Кримінального процесуального кодексу України, так і Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 15.05.2015 було відмовлено в задоволенні клопотання про звільнення особи, яка незаконно утримується під вартою, та зазначено, що дана ухвала оскарженню не підлягає».

У зв’язку з тим, що всі національні засоби захисту прав Лукаша було вичерпано, заявник звернувся до ЄСПЛ за захистом порушених прав, гарантованих п. 1 ст. 5 (право на свободу та особисту недоторканість), п. 1 ст. 6 (право на справедливий суд), п. 3 ст. 6 (право на правову допомогу та на захист), ст. 13 (право на ефективний засіб юридичного захисту) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.