Закон і Бізнес


Довгоочікувані входини

Тростянецький райсуд відтепер працюватиме в належних умовах


Урочисте засідання. Зліва направо: начальник ТУ ДСА в Сумській області Віктор Кібець, голова ДСАУ Руслан Кирилюк, голова Сумської ОДА Юрій Чмирь, голова Тростянецького районного суду Віктор Шевченко, голова Апеляційного суду Сумської області Микола Лугови

№40 (1079) 06.10—12.10.2012
Віктор Кібець
5960

26 вересня у м.Тростянці Сумської області святкували відкриття нового приміщення районного суду. Подія для невеликого містечка, а відтак і для самих працівників районного суду дійсно визначна, адже нового приміщення чекали дуже довго.


Під час урочистостей з нагоди входин голова Державної судової адміністрації Руслан Кирилюк привітав суддів та працівників апарату суду з тим, що вони нарешті отримали гідне приміщення, в якому є змога забезпечити нормальні умови для роботи, та висловив подяку представникам місцевих органів виконавчої влади за сприяння у відкритті приміщення суду. В урочистостях також узяли участь голова Сумської обласної адміністрації Юрій Чмирь, голова Апеляційного суду Сумської області Микола Луговий, голови та керівники місцевих судів Сумської області, представники органів місцевого самоврядування та громадськості.

Тростянецький районний суд Сумської області змінював свою адресу кілька разів і кожного разу це були приміщення, які не відповідали жодним нормам. Це був і панський будинок, і два кабінети Тростянецької районної ради. З 1994 року суд розташовувався в невеликому приміщенні, яке не відповідало вимогам до здійснення правосуддя.

Наразі нова двоповерхова будівля обладнана автономним опаленням, виконано ремонтні роботи, встановлено нові офісні меблі, технічні засоби фіксування судових засідань, іншу комп’ютерну та оргтехніку. Відповідно до вимог сьогодення обладнані й зали судових засідань. Нове приміщення забезпечене локальною мережею з підключенням до Інтернету. Вартість будівництва — 1 млн 176 тис. 800 грн.

На початку діяльності у штаті установи було лише кілька осіб. Сьогодні ж судочинство в Тростянецькому районному суді здійснюється 4 законниками (штатна чисельність — 5 суддів). Загальна кількість працівників апарату суду — 23 особи.

Тепер судді та працівники апарату Тростянецького районного суду працюватимуть у належних умовах, що сприятиме забезпеченню здійснення судочинства на високому рівні.

Відзначимо, що хоча й Тростянець — невеличке місто, та його районний суд робить вагомий внесок у регіоні щодо розгляду судових справ і матеріалів.

Взагалі організаційне забезпечення діяльності судів потребує постійного вдосконалення й творчого підходу. Забезпечення нормальних умов праці суддів — завдання номер один для судової адміністрації.

Територіальне управління ДСА в Сумській області для апарату місцевого суду — менеджер, який робить усе можливе, щоб судова система відчула себе незалежною не тільки на папері, а й фактично була окремою гілкою влади.

На міжнародній конференції «Інноваційні підходи в судовому адмініструванні», яка відбулась у вересні 2012 року, визнано, що Україна рухається в контексті європейського розвитку, має схожі підходи до судового адміністрування та проблеми. Також на конференції йшлося про необхідність створення в Україні школи судових адміністраторів. Це означає, що керівники апарату суду повинні набувати знання не тільки у сфері юриспруденції, а й менеджменту, тому що робота судового адміністратора, керівника апарату суду є більш управлінською.

У зв’язку з використанням сучасних технологій у судовому процесі нині в усіх судах України активно впроваджується система відеоконференцзв’язку. Її вже встановлено в усіх апеляційних судах загальної юрисдикції і найближчим часом це зроблять у судах першої інстанції. Серед інших питань діяльності судової адміністрації — удосконалення системи електронного діловодства суду, зокрема, шляхом створення єдиного унікального номера для кожної справи.

Важливим на сьогодні залишається питання спрощення доступу громадян до правосуддя. Так, у судах України планується запровадити проект «Електронний суд», що дозволить здійснювати обмін інформацією між судом і учасниками судового процесу в електронному вигляді.

Разом з тим гостро стоїть проблема бюджетування судів, адже, незважаючи на деякі позитиви після проведення судової реформи (встановлення на законодавчому рівні розміру суддівської винагороди, прийняття закону «Про судовий збір»), на сьогодні фінансові гарантії судової системи мають бути посилені.

Спільними зусиллями судової, законодавчої та виконавчої гілок влади ми забезпечимо становлення незалежної судової влади в регіоні, сприятимемо розв’язанню головних завдань держави, визначених Конституцією та законом «Про судоустрій і статус суддів», щодо гарантій, принципів розвитку та утвердження судової системи, створення умов для ефективної діяльності судів, спрямованої на забезпечення належного захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина, інтересів суспільства й держави.