Закон і Бізнес


Чим чужіше, тим миліше

Щоб попередити вади розвитку дітей


№4 (1250) 23.01—29.01.2016
3616

Нижня палата парламенту Таджикистану одноголосно прийняла поправки, згідно з якими в країні забороняється укладення шлюбів між близькими родичами й вводиться обов’язкове медичне обстеження молодят перед весіллям.


Відтепер тут забороняється одружуватися двоюрідним братам і сестрам, а також дядькам і тіткам зі своїми племінницями й племінниками. Поправки, прийняті до закону «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» і до сімейного кодексу країни, вступлять у силу з 1 липня 2016 року.

Практика укладення шлюбів між найближчими родичами в Таджикистані дуже поширена, особливо в гірських і сільських районах. За даними міністерства охорони здоров’я країни, близько 30—35% дітей-інвалідів народжено від батьків, які близькими родичами, і це викликає серйозний занепокоєння влади.

«Є випадки, коли в одній сім’ї 4 дитини мають вади розвитку. І вони народжені в близькоспоріднених союзах. Ми провели масштабне дослідження по всій країні, і за його результатами з’ясувалося, що причиною інвалідності став саме чинник споріднених шлюбів», — розповіла Бі-Бі-Сі таджицький депутат Гулбахор Ашурова.

Нині уряд визначає перелік медичних аналізів, які повинна здати перед весіллям молода пара, механізм контролю за спорідненими зв’язками тих, хто хоче одружитися, а також покарання, яке буде передбачене в разі невиконання прийнятих норм.

Передбачається, що до порушників закону застосовуватимуться штрафні санкції.