Закон і Бізнес


Тяжба мадридського двору

Обвинувачення принцеси Крістіни в «мовчазній співпраці» з чоловіком може накликати біду на всю королівську сім’ю


Через «заплямовану репутацію» чоловіка інфанта Крістіна вже втратила титул герцогині. Тепер може втратити й волю.

№4 (1250) 23.01—29.01.2016
5391

Інфанта Іспанії Крістіна, сестра короля Філіппа VI, стала першим членом монаршої сім’ї, що потрапила під суд. Її обвинувачують в участі в шахрайській схемі, в якій були замішані її чоловік Іньякі Урдангарин і ще 16 чоловік. Всі вони відкидають обвинувачення на свою адресу. Якщо принцесу визнають винною, їй загрожує 8 років позбавлення волі. Судовий процес, що проходить в місті Пальма-де-Майорка, як уважають багато іспанців, став ганьбою для королівської сім’ї.


У чому обвинувачують

І.Урдангарина, колишнього гравця олімпійської збірної Іспанії з футболу, обвинувачують у тому, що його спортивний фонд Noos Institute, зареєстрований як некомерційна організація, використовувався для отримання від місцевої влади контрактів за завищеними цінами. Фонд Noos Institute, як заявляє обвинувачення, отримав близько €6 млн.

Є припущення, що І.Урдангарин і його бізнес-партнер Дієго Торрес переконували адміністрації різних міст, а також автономних співтовариств (Балеарських островів, автономного співтовариства Валенсія) підписувати договори із цим інститутом на проведення робіт, багато з яких в результаті не виконувалися. Отримані через офшорні компанії гроші надходили на його рахунки й рахунки партнерів переважно від влади Валенсії та Балеарських островів.

Принцеса Крістіна була членом ради директорів фонду й разом з чоловіком володіла ріелторською компанією Aizoon, котра, як стверджує обвинувачення, використовувалася для відмивання отриманих шахрайським шляхом грошей. При цьому сторона обвинувачення впевнена, що інфанта була в курсі незаконної діяльності свого чоловіка й навіть допомагала йому.

Крістіну підозрюють у скоєнні двох податкових злочинів проти державної скарбниці в 2007 і 2008 рр.: в отриманні вигоди від ухилення від сплати податків через Aizoon. Принцесі може загрожувати до 8 років ув’язнення, хоча аналітики вважають, що такий суворий вирок малоймовірний на відміну від чоловіка, якому загрожує 19,5 року тюрми.

Могла знати

Кримінальну справу було відкрито в 2010 році суддею, котрий розслідував корупцію серед чиновників на Балеарських островах. Сама принцеса заявила в суді, що не знала про протиправні справи чоловіка й довіряла йому повністю.

Але суддя Хосе Кастро в 2015 р. написав у обвинувальному висновку, що принцеса могла наживатися на аферах чоловіка шляхом «мовчазної співпраці й володіння 50% акцій у його підприємстві».

11 січня 2015-го, на початку судового процесу, адвокат принцеси Крістіни попросив суддю зняти обвинувачення проти його підзахисної, оскільки їх не підтримала прокуратура. Захист посилається на так звану доктрину Ботіна. Згідно з нею підозрюваного не можна притягати до відповідальності, якщо прокуратура або міністерство фінансів не висуває звинувачень. На судовому засіданні прокурор Педро Оррача клопотав про припинення справи стосовно Крістіни. На його думку, з інфанти необхідно зняти обвинувачення в ухиленні від сплати податків, оскільки воно грунтується на підозрі, що вона «могла знати» про дії чоловіка, що суперечить принципу презумпції невинуватості а, прямих доказів її вини немає. При цьому прокурор у своєму клопотанні заявив, що принцеса була одержувачем прибутків від незаконних дій чоловіка на загальну суму у €587413 і повинна виплатити їх у вигляді штрафу, що вона й зробила.

Зняти обвинувачення з інфанти зажадала й державний адвокат Долорес Ріполь. Проте суддя Х.Кастро прийняв до розгляду заяву ще одного учасника процесу — антикорупційної громадської організації «Чисті руки», що вимагає для принцеси 8 років тюрми й €2,6 млн штрафу.

Адвокат Д.Торреса Мануель Гонсалес Пеетерс хоче викликати до суду для надання свідчень Філіппа VI і колишнього главу держави Хуана Карлоса. Так, бізнес-компаньйон І.Урдангарина стверджує, що королівський дім був у курсі роботи Noos і «в окремих випадках навіть співпрацював». Водночас Д.Торрес заявив, що ніякої протиправної діяльності не вів і всі операції були законними. Суд відхилив цю заяву.

Передбачається, що справа Noos, яка налічує 100 томів, розглядатиметься близько півроку, а вироки почнуть виносити в червні. Суд обіцяє стати одним з найгучніших в історії іспанського правосуддя.

Репутація королівської сім’ї

Минулого року король Іспанії Філіпп позбавив сестру Крістіну титулу герцогині Пальми-де-Майорки, але вона залишається шостою в черзі на спадкування іспанського трону.

Після того як у 2011 р. вибухнув цей скандал, принцесу Крістіну та її чоловіка не запрошували на офіційні королівські заходи. Тодішній король, батько принцеси Хуан Карлос, намагався таким чином захистити репутацію королівської сім’ї.

У 2013 р. подружжя із чотирма дітьми переїхало до Швейцарії, щоб не кидати тінь на королівський двір. Проте й цей крок викликав критику, оскільки іспанським платникам податків довелося платити за їх охорону.

Король Філіпп, котрий змінив на троні свого батька в 2014-му, популярніший у народі, ніж Хуан Карлос, і його рішення позбавити сестру титулу допомогло пом’якшити скандал. Разом з тим, упевнені експерти, розвиток судової справи може стати новим ударом по іспанській монархії, популярність якої останніми роками помітно впала. Тому в майбутньому її чекають серйозні проблеми, серед яких — прагнення іспанської провінції Каталонія до незалежності.