Закон і Бізнес


Поправка для сина

Тридцятирічним хочуть дозволити очолювати країну. Така зміна — заради обрання «правильного наступника»


№4 (1250) 23.01—29.01.2016
3547

Влада Таджикистану збирається провести референдум щодо внесення змін до конституції країни, які дозволили б знизити віковий ценз для майбутніх кандидатів у президенти республіки з 35 до 30 років.


Як повідомляє Бі-Бі-Сі, також планується значно розширити президентські повноваження й права лідера нації, яким раніше був проголошений чинний глава держави Емомалі Рахмон.

Передбачається, що референдум відбудеться, швидше за все, наприкінці весни або влітку цього року. Опоненти президента вважають, що поправки — це спроба оголошення глави держави довічним президентом або узаконеного права передання влади найближчим родичам.

Основна поправка стосується зменшення вікового цензу для кандидата в президенти республіки з 35 до 30 років. Офіційно керманич Таджикистану поки що не називав імені майбутнього наступника, але з огляду на те, що останнім часом його син Рустам Емомалі успішно просувається по державній службі, багато хто в країні вважає, що саме він стане претендентом на цю роль.

Наступні президентські вибори в Таджикистані заплановані на 2020 рік, і на той момент синові глави держави виповниться 33 роки. І він, за чинним законом, не зможе боротися за президентський пост.