Закон і Бізнес


Голова ВККС розповів про моральні якості майбутніх суддів


17.10.2012 10:32
14205

Майбутній суддя має докладати всіх зусиль до того, щоб, на думку розсудливої, законослухняної та поінформованої людини, його поведінка була бездоганною.


На цьому наголосив Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігор Самсін, відповідаючи на питання кореспондента «ЗіБ» про необхідні моральні якості, які повинен мати кандидат у судді задля отримання бажаної посади.

«У першу чергу претендент повинен бути законослухняним, а також мати покликання до професії судді, самоповагу, відповідально ставитися до своїх службових обов’язків, прагнути до постійного вдосконалення своїх професійних знань, бути чесним, порядним, здатним протистояти тиску й спокусі, ввічливим і тактовним, додержуватися загальної культури та етичних норм на службі та в позаслужбовій поведінці, сімейних відносинах, - сказав І.Самсін -. Така людина гідна стати суддею й вирішувати долі інших людей».

Він також відзначив те, що до судді суспільство ставиться прискіпливіше, ніж до представників інших професій, і у цьому контексті нагадав статтю 12 Кодексу професійної етики судді: «Суддя має докладати всіх зусиль до того, щоб, на думку розсудливої, законослухняної та поінформованої людини, його поведінка була бездоганною».

"Якщо така поведінка — обов’язок судді, то, відповідно, цим постулатом повинен керуватися й кандидат на посаду судді", - додав І.Самсін.

Докладніше про те, як відбуватиметься оцінювання кандидатів на посаду судді, читайте в інтерв’ю Голови ВККС.

Закон і Бізнес