Закон і Бізнес


Сьогодні відбудеться засідання Пленуму ВСУ


22.01.2016 08:35
24297

22 січня 2016 року о 10 годині у приміщенні Верховного Суду України (м. Київ, вул. П. Орлика, 8, Кловський палац) розпочнеться засідання Пленуму Верховного Суду України. На порядку денному - два звернення до Конституційного Суду України.


Як повідомили "ЗіБ" у ВСУ, проектом порядку денного засідання Пленуму передбачено розгляд двох питань про звернення до Конституційного Суду України з конституційним поданням щодо відповідності (конституційності):

- п. 11 Прикінцевих положень Закону від 25 грудня 2015 р.№ 928-VIII «Про Державний бюджет України на 2016 рік» у частині визначення порядку застосування норм і положень Закону «Про судоустрій і статус суддів» ст. 1, 3, 6, ч.1 ст.8 та ч.1 ст.і 129 Конституції України.

П.11 Закону про Держбюджет на 2016 р. передбачає, що норми і положення Закону "Про судоустрій і статус суддів" (як і низка інших законів) застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевих бюджетів та бюджету Фонду соціального страхування України.

- положень абз. 1,2,4,6 ч.5 ст. 141 Закону від 7 липня 2010 року №2453-VІ «Про судоустрій і статус суддів» стосовно звуження гарантій матеріального забезпечення та соціального захисту суддів у відставці положенням ст. 8, ч.1 ст.21, ч.1 та 5 ст. 126, ст. 150 та 152 Конституції України.

Зауважимо, вище вказані положення Закону про судоустрій передбачають, що у період з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2016 року особам (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"), які працюють на посадах та на умовах, передбачених цим Законом, законами "Про державну службу", "Про прокуратуру", призначені пенсії/щомісячне довічне грошове утримання не виплачуються.

Окрім того, з 1 січня 2017 р. виплата щомісячного довічного грошового утримання, призначеного відповідно до ст. 141 Закону про судоустрій, на період роботи на посадах, які дають право на його призначення або право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених законами "Про прокуратуру", "Про наукову і науково-технічну діяльність", "Про статус народного депутата України", "Про державну службу", припиняється. На цей період призначається і виплачується пенсія відповідно до Закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Максимальний розмір щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Тимчасово, у період з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2016 року, максимальний розмір цього грошового утримання не може перевищувати 10 740 гривень. Довічне грошове утримання суддям виплачується органами Пенсійного фонду України за рахунок коштів Державного бюджету України.