Закон і Бізнес


3 2016 с/г техніка не підлягає обов’язковій сертифікації


18.01.2016 13:23
3257

В Україні з 2016 року скасовується обов’язкова сертифікація сільськогосподарської техніки та відбувається перехід на систему технічних регламентів. Відтепер постачальникам і виробникам техніки для аграрної сфери не потрібно отримувати український сертифікат відповідності.


Це передбачено наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України N1699, який набув чинності з 1 січня 2016 року.

Згідно з наказом, із Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні, виключено розділ 10 «Техніка сільськогосподарська». Єдиною вимогою до сільгосптехніки залишається відповідність двом технічним регламентам, які стали обов’язковими для використання з 2016 року. Мова йде про Технічний регламент затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів, а також Технічний регламент щодо складових частин і характеристик колісних сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів.

Як пояснили "ЗіБ" у Мінекономрозвитку, скасування обов’язкової сертифікації та перехід на використання технічних регламентів є складовою реформи системи технічного регулювання. Головна мета реформи – перехід від пострадянської системи стандартизації, заснованої на обтяжливих ГОСТах і обов’язковій сертифікації, на сучасну європейську систему, побудовану на відповідності технічним регламентам.

Раніше ГОСТи регулювали абсолютно всі характеристики товару чи послуги. Дотримання вимог ГОСТів контролювалося шляхом сертифікації окремих одиниць товару, які надавали самі виробники, постачальники. Звісно, такий підхід не давав гарантію, що решта одиниць товару з цієї партії також відповідають ГОСТу. Європейська система, навпаки, надає більше свободи виробнику: він мусить дотримуватися лише загальних вимог щодо безпеки, які закріплені в технічних регламентах, а характеристики товару виробник може обирати на власний розсуд. При цьому контроль за безпекою товарів у європейській системі здійснюється методом ринкового нагляду.

Для ознайомлення та підготовки підприємств-виробників до виготовлення тракторів, сільськогосподарських машин та їх компонентів відповідно до вимог технічних регламентів, був передбачений трирічний етап добровільного застосування цих регламентів з 2013 до 2015 року.

Нагадаємо, що 13 січня Кабінет Міністрів ухвалив фінальний пакет документів, необхідних для завершення першого етапу реформи системи технічного регулювання. Головним завданням першого етапу було законодавче забезпечення переходу на європейські стандарти й процедури. До фінального пакету документів увійшли технічні регламенти на засоби вимірювальної техніки, модулі оцінки відповідності, а також план заходів щодо оптимізації мережі державних лабораторій.