Закон і Бізнес


Що гальмує роботу Антикорупційного бюро?


18.01.2016 12:17
12844

Не завершення формування Національного агентства з питань запобігання корупції та не затвердження електронного декларування доходів гальмує роботу Національного антикорупційного бюро та створює умови для уникнення від кримінальної відповідальності чиновників, які вказали недостовірні дані у деклараціях.


Про це в ефірі радіо «Вести»  розповів  директор НАБУ Артем Ситник, закликавши законодавців та урядовців докласти усіх зусиль для швидкого вирішення цього питання, інформували "ЗіБ" у НАБУ.

«Наразі існує великий ризик для подальшого розгортання антикорупційної реформи та ефективної роботи Національного антикорупційного бюро. Він полягає у тому, що досі не завершено процес формування Національного агентства з питань запобігання корупції і, відповідно, не затверджено онлайн форму Декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру за рік», - розповів А.Ситник.

За його словами, якщо онлайн-форма декларації не буде затверджена і НАЗК не запрацює до 1 квітня 2016 року, то декларації, подані чиновниками, можна буде аналізувати лише на предмет адміністративної відповідальності, а не на наявність кримінальної складової злочину за недостовірно вказані дані.

«Форма такої онлайн-декларації відпрацьована, її залишилось тільки затвердити», - зазначив директор Бюро.

Нагадаємо, що, відповідно до ст. 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», обов’язком осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та посадових осіб юридичних осіб публічного права є щорічно до 1 квітня подавати декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік. У разі декларування недостовірної інформації, відповідно до статті 366-1 Кримінального кодексу України, передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 2 років.