Закон і Бізнес


Фейсбук перезбудився


№3 (1249) 16.01—22.01.2016
3684

Соцмережа заблокувала фотографію зі скульптурою «Русалочка», яка знаходиться в порту Копенгагена, тому що зображення оголеної героїні казки Ганса Хрістіана Андерсена має сексуальний підтекст і порушує правила мережі.


Скріншот з відповідним рішенням Фейсбук опублікувала в ніч на 3 січня член соціал-демократичної партії Данії Метте Герсков, повідомляє The Local. Депутат парламенту поскаржилася на блокування, і протягом доби доступ до знімка було відновлено.

Автором «Русалочки» є скульптор Едвард Еріксен. Статую заввишки 1,25 метра і масою близько 175 кілограмів було відкрито в 1913 році. Вона виготовленан замовлення сина засновника пивоварні Carlsberg — Карла Якобсена, який був зачарований балетом по казці про Русалочку в Королівському театрі. Балерина Елен Прайс, яка виконала головну роль, стала моделлю для статуї, проте відмовилася позувати оголеною. У зв’язку з цим Еріксен скопіював лише її голову, а фігуру — з власної дружини Елін.

У березні минулого року Фейсбук відновив «Норми співтовариства» — правила, що стосуються змісту постів. Під заборону, зокрема, потрапили зображення голого тіла, «оскільки цей вид матеріалів може образити деякі аудиторії». Проте на публікацію фото картин, скульптур і інших витворів мистецтва з оголеною натурою ця норма не розповсюджується.