Закон і Бізнес


Скільки потрібно євро для щастя?

У Німеччині виплачують по €1000 на місяць, щоб з’ясувати, чи допоможе «базовий дохід» оздоровити суспільство


Проводити час з дітьми, жити мрією, прокидатися щасливою бажають німки, яким щомісячно платитимуть €1000 просто так.

№3 (1249) 16.01—22.01.2016
3912

З 2014 року 26 жителів Німеччини взяли участь у соціальному експерименті, де їм почали виплачувати по €1000 на місяць, щоб з’ясувати, чи можливо ввести в країні загальний безумовний дохід.


Експеримент під назвою «Мій базовий дохід» проводить берлінський підприємець Мікаель Бохмейер, фінансується він на кошти, зібрані краудфандінгом. Завдання дослідження — з’ясувати, як будуть вести себе німці, якщо держава почне щомісячно виплачувати кожному громадянинові країни по €1000.

Уряд вже почав експериментувати з подібними виплатами: діти і підлітки до 25 років у Німеччині мають право отримувати порядка $200 в місяць.

Як повідомила The Los Angeles Times, з часу старту експерименту у ньому взяли участь 26 чоловік, а більш ніж 30 тис. людей пожертвували на його проведення. Кожні кілька тижнів із 66 тис. охочих обирають кілька чоловік, яким виплачують по €1000 на місяць протягом року. Єдина вимога — звітувати про свою діяльність.

Відбір проходить у форматі лотереї. Так, 8 грудня серед переможців опинилися 4 жінки: одна хотіла витратити гроші на те, щоб проводити більше часу з дітьми і працювати волонтером, інша — щоб «жити своєю мрією», третя — щоб зайнятися театральною постановкою, а четверта — щоб «прокидатися щасливою і більше подорожувати». Єдиний переможець-чоловік заявив, що на отримані кошти найме працівника для свого бізнесу.

Один із учасників витратив свою першу €1000 на галасливу вечірку, щоб «вивести нудьгу зі свого організму», а інший позбувся стресу через виплату аліментів і страх втратити роботу.

Експеримент покликаний переконати скептично настроєних німецьких політиків у тому, що значні витрати держави окупляться оздоровленням суспільства. Проте сам організатор розуміє, що в Німеччині найближчим часом базових виплат чекати не варто.

Проте ідея вже майже втілена у Фінляндії. Починаючи з 2017 року жителям країни почнуть щомісячно виплачувати суму, еквівалентну $900. Вона замінить частину пільг, але виплачуватиметься всім громадянам.

У лютому 2016 року референдум з питання введення безумовних виплат пройде в Швейцарії. Крім того, питання активно обговорюється у Нідерландах.