Закон і Бізнес


В зоні особливого впливу


№3 (1249) 16.01—22.01.2016
3254

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправки до закону про Конституційний трибунал. Документ викликав чимало суперечок: політики стверджують, що ці зміни не відповідають чинній конституції.


Так, поправками передбачається ухвалення трибуналом, що складається з 15 суддів, рішення 2/3 голосів. Досі достатньо було простої більшості в 7 голосів. При цьому на засіданні повинні бути присутні не менш ніж 13 суддів.

Крім того, трибунал самостійно більше не вирішуватиме, хто із членів повинен його покинути. Тепер необхідно готувати відповідний запит до сейму. На вимогу президента або міністра юстиції також може бути розпочате дисциплінарне розслідування щодо судді, повідомляє канцелярія голови республіки.

Опозиція, що виступала проти поправок, уважає, що правляча в країні партія колишнього прем’єра Ярослава Качинського «Закон і справедливість» хоче отримати можливість упливати на рішення трибуналу й повністю захопити владу в республіці.

Ситуація, що склалася, вже привернула увагу Єврокомісії, деяких фракцій Європарламенту, а також політиків в різних європейських країнах. Багато хто з них уважає, що поправки до законів про Конституційний трибунал і ЗМІ підривають основи демократичного устрою Польщі.

Так, німецькі політики з блоку Ангели Меркель засудили нові польські закони, які, на їхню думку, суперечать європейським цінностям. Очільник фракції ХДС/ХСС в бундестагу Фолькер Каудер заявив у інтерв’ю Der Spiegel, що країни ЄС повинні «знайти мужність для санкцій, якщо будуть установлені порушення європейських цінностей». «Польський уряд повинен знати, що в Європі не можна порушувати деякі фундаментальні цінності», — додав він.