Закон і Бізнес


Не поліцією єдиною


№3 (1249) 16.01—22.01.2016
3965

В Україні збираються узаконити приватну детективну діяльність. Зокрема, сищики будуть збирати інформацію для судових процесів та допомагатимуть бізнесменам під час укладення господарських договорів.


Народні обранці зареєстрували законопроект «Про приватну детективну (розшукову) діяльність» (№3726). Він складається із 22 статей, об’єднаних у 8 розділів. Зокрема, регламентуються види та правовий статус детективної діяльності, процедура видачі відповідних свідоцтв. Також висвітлено питання щодо підготовки кадрів, процедури отримання дозволу на спецзасоби (зброю), контролю за детективами тощо.

Приватними детективами зможуть бути громадяни України, які володіють державною мовою, мають вищу юридичну освіту, пройшли спеціальну підготовку, мають стаж роботи в оперативних підрозділах чи органах досудового розслідування не менш як 3 роки.

Визначено вичерпний перелік видів детективних послуг. Серед них, зокрема, збирання відомостей, необхідних для розгляду в судах, отримання інформації з метою підготовки ділових переговорів клієнта, включаючи майновий стан потенційних партнерів, пошук відомостей у кримінальному процесі тощо.