Закон і Бізнес


Мільярди порятунку

Ірландія вже прийняла допомогу, Португалія — на черзі


Банки і клієнти, №49 (984) 01.12—10.12.2010
2675

Лідери європей¬ських країн домовилися про на¬дання допомоги Ірландії, обсяг якої становитиме майже ?85 млрд. 35 млрд буде спрямовано на під¬тримку бан¬ківської системи, а 50 млрд — на поточні витрати державного бюджету.


Середня ставка наданих коштів сягатиме 5,83% річних. Це більше, ніж відсотки на раніше виділену допомогу Греції (5,2%).
З ?35 млрд, виділених банкам, 10 млрд підуть на заходи рекапіталізації, решта — до спеціального фонду для екстрених випадків.
?17,5 млрд із загального обсягу антикризового пакета надасть сама Ірландія, 45 млрд — Євросоюз (включаючи прямі кредити від Великої Британії, Швеції та Данії), 22,5 млрд буде виділено по лінії МВФ.
За оцінкою ірландського уряду, до 2014 року ви¬плати за кредитами становитимуть близько 20% усіх бюджетних витрат країни. Водночас допомога дозволить Дубліну зберегти свою вкрай низьку ставку податку на прибуток (12,5%).
Цілком можливо, що відразу після порятунку Ірландії фінансова допомога від Євросоюзу буде потрібна і Португалії. З таким прогнозом виступив відомий американський економіст Нуріель Рубіні, котрий передрік початок світової фінансової кризи.
За його словами, Ірландія і Греція спочатку теж відмовлялися від порятунку, однак потім були вимушені вдатися до фінансової допомоги від ЄС і МВФ.
«Імовірність звернення Португалії по фінансову допомогу продовжує зростати. Подобається вам це чи ні, але проблеми Португалії вже досягли критичної позначки. Можливо, найкращий варіант — попросити про порятунок заздалегідь», — уважає експерт.
Говорячи про Іспанію, Н.Рубіні підкреслив, що в Європи недостатньо коштів для порятунку такої великої економіки. За його словами, Мадриду слід ужити всіх можливих заходів з метою уникнення повторення грецького й ірландського сценаріїв.
«Іспанія дуже велика, щоб збанкрутіти, і водночас дуже велика, щоб її рятувати», — додав економіст.
В окремих ЗМІ вже з’явилась інформація, що країни ЄС і ЄЦБ вмовляють Португалію звернутися по фінансову допомогу. Наголошувалося, що завдяки Лісабону європейські фінансисти хочуть уникнути прохання про допомогу від країни з більшою економікою. «Якщо Лісабон використовує кошти з фонду допомоги, це сприятливо позначиться на сусідній Іспанії, оскільки її економіка дуже сильно прив’язана до Португалії», — відзначило обізнане із ситуацією джерело.