Закон і Бізнес


Різдво не для обману


№52 (1246) 26.12—08.01.2016
3821

Іспанський Мінфін пропонує людям, які виграли в різдвяну лотерею, не підставляти своє «щастя» під кримінальну статтю. Справа в тому, що іспанці часто використовують лотереї для ухилення від сплати податків.


Іспанське міністерство фінансів звернулося до населення країни з пропозицією грати в різдвяну лотерею чесно. Податківці попереджають, що спроби продажу виграшних квитків розцінюватимуться як відмивання грошей.

Власне кажучи, ні з якою іншою метою раніше виграшні квитки і не продавалися. Звичайна схема була така: людина, яка бажала «вибілити» свої приховані від сплати податків доходи, купувала квиток за договірною ціною.

Покупець у програші не залишався, оскільки ще недавно з лотереї податки не стягувалися. І сьогодні лотерейні щасливі квитки — зручна схема іспанських шахраїв для відмивання грошей: 20%-ний податок на виграш зверху €2500 куди менша втрата, ніж 47%-ний прибутковий.

За оцінками фахівців з мінфіну, різдвяна лотерея, тираж якої відбувся 22 грудня, повинна добавити в казну €188,3 млн у вигляді податків.