Закон і Бізнес


Молодша сестра Феміди


№52 (1246) 26.12—08.01.2016
6682

Закон про медіацію має поширити практику мирного вирішення спорів, аби розвантажити володарів мантій та забезпечити збалансовані відносини між інститутом медіації та судовою системою.


В парламенті зареєстровано проект закону «Про медіацію» (№3665). Зокрема, в документі дається визначення термінам «медіація» та «медіатор», прописано основні принципи медіації, правові засади проведення такої процедури, умови набуття статусу медіатора тощо.

Акт передбачає обмеження сфери дії медіації: вона не буде застосовуватись у справах (провадженнях), за якими сторони не можуть укласти мирової угоди або угоди про примирення згідно із чинним законодавством. Зокрема, медіація неможлива у провадженнях щодо тяжких злочинів.

Крім того, передбачається, що держава встановлює чіткі вимоги для отримання статусу медіатора фізичними особами. Зокрема, стосовно віку, освіти та кількості годин професійного навчання. Однак наявність юридичної освіти необов’язкова, оскільки, як ідеться в пояснювальній записці, проект забороняє медіаторові надавати будь-які юридичні консультації сторонам. Тож велику частку медіаторів становитимуть психологи.