Закон і Бізнес


Врахувати всіх. Поіменно!


№51 (1245) 19.12—25.12.2015
3413

Реєструючись в європейському аеропорту, пасажири надаватимуть про себе інформацію, якою протягом півроку зможе скористатися поліція будь-якої з країн ЄС. На прохання Франції, що пережила недавно теракти, створення такого реєстру схвалив Комітет із цивільних свобод Європарламенту.


Британський депутат-консерватор Тімоті Кіркхоуп уважає, що цей захід допоможе відстежувати переміщення підозрілих осіб. «Це дасть трохи більше відомостей про плани мандрівника, про те, збирається він відвідати одне місце чи кілька, — сказав Т.Кіркхоуп. — Не ставиться завдання завести досьє на людину, яке містить дані про його особу. Але можна буде побачити картину його типових дій і переміщень. Це — ключовий елемент гарної розвідки».

Раніше більшість євродепутатів убачали в запроваджені поіменного обліку пасажирів втручання в приватну сферу. Голова неурядового органу, що стежить за збереженням даних громадян, Джованні Бутареллі закликає використовувати наявні антитерористичні ресурси.

«Ми почали в 1985 році із запуску Шенгенської інформаційної системи, потім у нас з’явився Європол. Якщо чесно, не всі такі платформи принесли бажані результати, інші тільки починають це робити, — сказав Дж.Бутареллі. — Але нам потрібні засоби для запобігання терактам уже сьогодні. Немає сенсу створювати нові відомства, які як слід запрацюють невідомо коли. Краще розвивати вибіркові проекти».

Під такими проектами мається на увазі, зокрема, оцінка рівня терористичної небезпеки в країні, з якої прибув до Європи пасажир, повідомляє Euronews.