Закон і Бізнес


Квартирний омбудсмен


№51 (1245) 19.12—25.12.2015
3797

Запропоновано вдосконалити процедуру отримання земельних ділянок під багатоквартирними будинками у власність чи постійне користування власниками квартир. Заява про держреєстрацію ділянки подаватиметься уповноваженою особою власників будинку.


В парламенті зареєстровано проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо земельних ділянок багатоквартирних будинків» (№3576). У ньому пропонується внести зміни до Земельного та Цивільного кодексів, законів «Про державний земельний кадастр», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Необхідність своєї законодавчої ініціативи автор пояснює недавно прийнятими змінами до ЗК, якими передбачено, що земельні ділянки під багатоквартирними будинками та прибудинкова територія передаються безоплатно у власність або постійне користування співвласникам будинків. Однак набуття прав на ділянки за чинним законодавством вимагатиме звернень із заявами 100 % співвласників, що значно ускладнює процедуру.

Пропонується встановити, що для держреєстрації земельної ділянки в таких випадках заява з доданими документами надається уповноваженою особою власників багатоквартирного будинку. Також ЗК доповнюється статтями, що регулюють спільну власність на землю під багатоквартирним будинком, визначають, що право спільної власності виникає на землю з моменту набуття нею статусу ділянки багатоквартирного будинку і не потребує державної реєстрації.