Закон і Бізнес


План утечі

Лазівки в законі про банкрутство провокують шахрайство


Банки і клієнти, №49 (984) 01.12—10.12.2010
2737

Асоціація «Україн¬ський Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Мін¬економіки з пропозицією грунтовно до¬опрацювати проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процедур банкрутства» через високу ймо¬вірність виникнення передумов для появи нових схем порушення прав та законних інтересів добросовісних кредиторів.


УКБС запропонував чітко визначити статус за¬ставних кредиторів та їхні процесуальні права, запровадивши норму щодо їх обов’язкового включення до комітету кредиторів та надання їм права голосу.
Також представники банківської спільноти зауважили: проектом передбачено, що угоди боржника, укладені за 3 місяці до початку процедури банкрутства, можуть бути ви¬знані недійсними. УКБС уважає таке положення доцільним, але пропонує збільшити строк до 1 року.
Незважаючи на встановлені спеціальними законами пріоритети кредиторів, чиї вимоги забезпечено заставою та іпотекою борж¬ника, судова практика свідчить, що через прова¬дження в справах про банк¬рутство кредитора фактично позбавлено можливості використати зазначені норми. Проект у цій частині залишається майже аналогічним чинній редакції акта «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».
Для запобігання ухиленню боржниками від виконання взятих на себе зобов’язань під час провадження справи про банк¬рутство за «спрощеною процедурою» представники банківської спільноти виступили за виключення норми, яка регламентує особливості застосування процедури банкрутства до боржника, котрий ліквідується власником.
УКБС наголосив: чинні норми закону про банкрутство, а також судова практика, яка склалася під час провадження справ про банкрутство, дозволяють боржнику, котрий не бажає погашати недоїмку, використовувати механізм мораторію на задоволення вимог кредиторів, що заважає здій¬сненню заходів з примусового стягнення заборгованості.