Закон і Бізнес


Скептицизм переміг


№50 (1244) 12.12—18.12.2015
3209

Більшість данців висловилися проти інтеграції країни в Європейський Союз. Не схвалюють європейське законодавство у сфері правосуддя й внутрішньої політики понад 53%. Нинішній референдум щодо євроінтеграції став сьомим за рахунком.


Уряд країни наполягав на голосуванні «за». На його думку, ці заходи допомогли б поліцейським ефективніше розслідувати транскордонні злочини.

Результат плебісциту означає, що королівству, ймовірно, доведеться покинути Європол — правоохоронний орган ЄС, який бореться з організованою злочинністю, тероризмом і торгівлею людьми. Очікується, що правовий статус цього органу зміниться в 2016 році, і тоді королівство більше не зможе залишатися його членом.

Євроскептики побоювалися, що в разі позитивної відповіді на поставлене на референдумі запитання Брюссель спробує змінити міграційне законодавство королівства. Нині Данія — країна з одним з найжорсткіших імміграційних законів, і наплив біженців у Старий світ торкнувся її незначною мірою.

«Ми беремо до уваги результати референдуму. З них випливає, що Данія зберігає статус, передбачений договором про створення ЄС, у питаннях правосуддя і внутрішніх справ», — розповіла офіційний представник Єврокомісії Маргарітіс Схінас. Вона відзначила, що на зустрічі голови ЄК Жана-Клода Юнкера з данським прем’єр-міністром Ларсом Леке-Расмуссеном, яка відбудеться наступного тижня, обговорюватиметься план подальшої взаємодії між ЄС і Данією, повідомляє Reuters.