Закон і Бізнес


Складні часи вітчизняного реформування


№50 (1244) 12.12—18.12.2015
3347

З’їзд наголосив на неприпустимості втручання у здійснення правосуддя та підриву авторитету судової влади, водночас закликавши колег бути взірцем додержання вимог закону. Такі положення містить рішення ХІІІ з’їзду суддів України щодо здійснення функцій судової влади України в умовах судової реформи від 12-13 листопада 2015 року, текст якого друкує видання "Закон і Бізнес".


ХІІІ з’їзд суддів України

Рішення

13 листопада 2015 року м.Київ

Щодо здійснення функцій судової влади України в умовах судової реформи

Заслухавши доповідь Голови Верховного Суду України Романюка Я.М. щодо здійснення функцій судової влади України в умовах судової реформи України та звіт Голови Ради суддів України Сімоненко В.М. про виконання завдань органів суддівського самоврядування щодо забезпечення незалежності судів і суддів, стан організаційного та фінансового забезпечення діяльності судів, інформацію Голови Вищої кваліфікаційної комісії України Козьякова С.Ю. про діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, інформацію Голови Вищої ради юстиції Бенедисюка І.М. про діяльність Вищої ради юстиції, виступи делегатів та запрошених осіб, відповідно до статті 124, пунктів 7 і 9 частини другої статті 127 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» XІІІ з’їзд суддів України

ВИРІШИВ:

1. Звіт Голови Ради суддів України Сімоненко В.М. про виконання завдань органів суддівського самоврядування щодо забезпечення незалежності судів і суддів, стан організаційного та фінансового забезпечення діяльності судів узяти до відома. Схвалити діяльність Ради суддів України щодо виконання рішень ХІІ позачергового з’їзду суддів України.

2. Інформацію Голови Вищої кваліфікаційної комісії України Козьякова С.Ю. про діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України взяти до відома. Схвалити діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо виконання рішень ХІІ позачергового з’їзду суддів України.

3. Інформацію Голови Вищої ради юстиції Бенедисюка І.М. про діяльність Вищої ради юстиції взяти до відома.

4. Затвердити звернення XIІI з’їзду суддів України (додається) до українського народу.

5. Засудити факти порушення присяги окремими суддями України.

6. Суддям України з метою зміцнення довіри громадян у чесність, незалежність, неупередженість та справедливість суду мобілізувати зусилля на виконання свого обов’язку, бути прикладом неухильного додержання вимог закону і принципу верховенства права, присяги судді, а також дотримання високих стандартів поведінки.

7. Головам судів усіх рівнів оперативно реагувати через органи суддівського самоврядування на випадки порушення суддями етичних норм поведінки.

8. Визнати неприпустимим прийняття законодавчих актів та/або внесення до них змін, які обмежують гарантії незалежності судів та суддів, в тому числі зміни порядку нарахування стажу судді (стаття 135 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд»).

9. Визнати такими, що призводять до порушення гарантій незалежності судової влади, становлять загрозу утвердженню в Україні верховенства права та підривають основи правопорядку в державі, випадки втручання окремих громадян, громадських організацій, політичних партій, органів державної влади та їх посадових осіб у діяльність судів і суддів, у тому числі незаконні кримінальні та дисциплінарні переслідування за начебто завідомо неправосудні рішення.

10. Вважати неприпустимими та такими, що підривають довіру як до суду, так і всієї державної влади, випадки приниження авторитету судової влади народними депутатами, посадовими особами органів державної влади, публічні звинувачення судів та суддів у протиправній діяльності без наведення конкретних фактів та імен.

11. Затвердити звернення XIІI з’їзду суддів України (додається) до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо забезпечення незалежності суддів.

12. Прес-центру судової влади, органам суддівського самоврядування, головам усіх судів, суддям продовжувати вживати заходи щодо забезпечення інформаційної відкритості діяльності судів (висвітлення діяльності судів на веб-порталі «Судова влада України», у друкованих засобах масової інформації, на телебаченні), з метою підвищення рівня довіри громадян до правосуддя, зміцнення авторитету судової влади.

13. Суддям України вжити дієвих заходів для забезпечення єдності судової практики та підвищення ефективності правосуддя, при розгляді справ враховувати правові висновки Верховного Суду України щодо застосування норм права, викладених у постановах, що прийняті за результатами розгляду заяв про перегляд судових рішень з підстав неоднакового застосування судами касаційної інстанції норм матеріального та процесуального права.

14. Головам Верховного Суду України, Вищого адміністративного суду України, Вищого господарського суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ з метою підвищення якості правосуддя та однакового застосування норм Конституції та законів України:

• активізувати роботу науково-консультативних рад щодо надання висновків з актуальних питань судової практики та забезпечити публікацію висновків членів науково-консультативних рад на сайтах відповідних судів;

• продовжити забезпечення проведення щорічних конференцій (семінарів) для правозахисників, правників, громадських організацій з актуальних практичних проблем судової практики;

• продовжити роботу з узагальнення судової практики, звертаючи увагу на недоліки та відсутність законодавчого врегулювання певних питань, які породжують виникнення певних спорів .

15. Раді суддів України:

• вживати заходів щодо зміцнення незалежності суддів, забезпечення гарантій їх правового та соціального захисту, поліпшення стану організаційного забезпечення діяльності судів, зростання рівня довіри громадян до правосуддя, підвищення якості судочинства;

• брати участь у підготовці та доопрацюванні законопроектів, які стосуються судоустрою, судочинства, статусу суддів та інших питань, пов’язаних із функціонуванням судової системи України;

• вивчити питання та визначити шляхи вирішення проблеми безпідставного внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальних проваджень відносно суддів, а також звернутися до Генерального прокурора України стосовно теперішнього стану досудового розслідування кримінальних проваджень з приводу вчинення злочинів проти життя та здоров’я, безпеки суддів та членів їх сімей;

• здійснювати координацію роботи щодо вирішення питань правового та соціального захисту суддів із судів, розташованих в районах проведення антитерористичної операції та здійснення правосуддя в яких припинено;

• вивчити питання щодо можливості впровадження постійного телерадіо каналу «Судова влада України»;

• продовжувати систематично проводити моніторинг стану незалежності суддів, ефективності та доступності правосуддя, висвітлювати результати моніторингу в засобах масової інформації;

• здійснювати моніторинг публікацій, повідомлень, репортажів засобів масової інформації на предмет виявлення інформаційних матеріалів, що загрожують незалежності та авторитету судової влади, та негайно реагувати на них;

• оперативно реагувати на факти неправомірного втручання представників будь-яких органів та організацій, в тому числі законодавчої та виконавчої влади, органів прокуратури, громадськості у здійснення правосуддя;

• визначити правила висвітлення судами діяльності судів та суддів у соціальних мережах та стандарти інформаційної діяльності в мережі Інтернет;

• продовжувати вивчати досвід роботи органів суддівського самоврядування інших країн щодо захисту прав суддів та вживати заходів до його запровадження.

16. Вищій кваліфікаційній комісії суддів України:

• забезпечити прозорість процесу надання рекомендацій про призначення на посади суддів місцевих судів загальної юрисдикції вперше та про переведення суддів до інших судів шляхом розміщення на веб-сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України переліку всіх наявних вакантних посад суддів у судах загальної юрисдикції станом на 1 число кожного місяця;

• вжити заходів щодо негайного розгляду заяв стосовно переведення без конкурсу до інших судів суддів, які обіймають посади в судах, що розташовані в районах проведення антитерористичної операції та здійснення правосуддя в яких припинено.

17. Державній судовій адміністрації України:

• забезпечити виплату суддівської винагороди суддям, які обіймають посаду у судах, що припинили свою діяльність у зв’язку із проведенням антитерористичної операції та здійснення правосуддя в яких припинено, відповідно до вимог частини десятої статті 133 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

18. Головам судів загальної юрисдикції розмістити на веб-порталі судової влади перелік усіх наявних вакантних посад суддів у відповідному суді станом на 1 грудня 2015 року та негайно вжити заходів щодо подальшого здійснення повідомлення відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» через веб-портал «Судова влада України» про наявність вакантних посад суддів у суді у триденний строк із дня їх утворення, що буде сприяти забезпеченню прозорості суддівської кар’єри.

19. Рішення XIІI з’їзду суддів України направити до Ради Європи, Європейської комісії за демократію через право, Регіональної керівної групи з розвитку регіонального діалогу щодо судової реформи у країнах Східного партнерства, Консультативної ради європейських суддів, Асоціації суддів України, Міжнародної та Європейської асоціації суддів.

Головуючий на зїзді В.СІМОНЕНКО

Секретар зїзду С.ЯРКІНА