Закон і Бізнес


Конкурсу не буде?!


№50 (1244) 12.12—18.12.2015
3669

Найближчим часом вакансії у Верховному Суді заповнюватися не будуть. Такий висновок можна зробити з відповіді Вищої кваліфікаційної комісії суддів на запит «ЗіБ».


Як зазначено у листі ВККС №18-16432/15, «станом на 25 листопада 2015 року конкурс на зайняття вакантної посади судді Верховного Суду не оголошувався». Причина — відсутність порядку та методології кваліфікаційного оцінювання судді, які досі перебувають на стадії погодження з Радою суддів. Адже іншого шляху для переведення судді до ВС закон не передбачає.

«Згідно з приписами ч.4 ст.73 закону конкурс на зайняття вакантної посади, зокрема і посади судді ВС, проводиться на підставі рейтингу кандидатів за результатами кваліфікаційного оцінювання», — констатують у ВККС. Немає оцінювання — не складений рейтинг, отже, бракує головного критерію для проведення конкурсу.

Можливо, ці документи погодять уже на найближчому засіданні РСУ. Хоча, за наявною інформацією, представника ВККС на нього запросили для обговорення проблеми працевлаштування суддів із АТО, для переведення яких конкурс чи рейтинг не вимагаються.  Та й той факт, що це засідання ради вирішили провести без журналістів, може свідчити про наміри РСУ знайти порозуміння із ВККС. Хоча зробити це буде вкрай складно, оскільки кожен «самоврядник» повинен дотримуватися тієї позиції в цьому питанні, яку схвалив ХІІІ з’їзд суддів.

Що ж стосується вакансій у ВС, то проблема може виникнути і за наявності погоджених процедур. Адже потрібен час як на збирання заяв, так і проведення власне кваліфоцінювання. За законом, на оцінювання близько 300 суддів касаційної інстанції виділялося півроку (саме вони є першими претендентами на підвищення). Хтозна скільки виявиться бажаючих ще й у судах нижчого рівня піднятися на гору професійної кар’єри. Й допоки не виставлять оцінки кожному з них, не можна буде стверджувати про об’єктивність конкурсу до ВС.

Водночас скептики передбачають і зворотну ситуацію, коли ніхто не захоче ризикувати і проходити кваліфоцінювання у числі перших. Потрапиш до ВС чи ні, невідомо, натомість є ймовірність втратити посаду в разі негативного результату перевірки.