Закон і Бізнес


Порошенко хоче схвалити податкову реформу до кінця року

Мінфіну та депутатам пропонують знайти компромісний варіант


09.12.2015 09:40
1901

Петро Порошенко пропонує до кінця року ухвалити зміни до податкового законодавства. Він також пропонує розглянути можливість щодо запровадження нових ставок податків з 1 січня, а з 1 квітня податкові зміни ввести у дію.


Такі пропозиції Президент України озвучив на засіданні Національної ради реформ. Як пояснили "ЗіБ" в прес-службі Президента, П.Порошенко зазначив, що, незважаючи на те, що податкові та бюджетно-фінансові питання не є сферою відповідальності Президента, в умовах часового цейтноту і викликів національній безпеці він вимушений сьогодні винести питання про податкову реформу на обговорення Нацради реформ.

Обговорювали учасники Нацради варіанти реформ, запропоновані Мінфіном і депутатами. Президент в свою чергу відзначив, що компроміс між двома підходами буде знайдено і оформлено у відповідний законопроект. Він також відзначив необхідність максимально прискорити розгляд цього законопроекту у Парламенті.

За словами П.Порошенка, зміни до податкового законодавства мають  відповідати трьом вимогам. Вони мають стимулювати розвиток економіки, сприяти істотному скороченню податкового навантаження на бізнес, спрощенню адміністрування, забезпеченню прозорості, в тому числі  і для розкриття «сірих» секторів економіки, де до цього взагалі не було обліку.

Окрім того, податкові зміни не повинні обернутися втратами для бюджету.

«Частину, присвячену адмініструванню, пропонується прийняти з урахуванням компромісних пропозицій, як напрацьованих в Міністерстві фінансів, так і тих, що були напрацьовані у податковому комітеті, а також іншими народними депутатами. Впевнений, що тут можливе об’єднання підходів», – сказав П.Порошенко.

Податок на прибуток підприємств і ПДФО, всупереч попереднім намірам, збільшуватись не будуть.

«Дуже важливо, щоб ця філософія розповсюджувалася на декілька років. Якщо ми ставимо 18 відсотків податок на прибуток підприємств і ПДФО на 2016 рік, щоб ми зараз зафіксували, що на 2017 рік ставка буде ще зменшена на один відсоток, а на 2018 рік визначили орієнтир, за яким ми маємо досягнути максимум 20-відсоткового навантаження на фонд заробітної плати – приблизно 10 відсотків ПДФО і 10% – ЄСВ», – зауважив П.Порошенко.

Також глава держави наголосив на тому, що слід затвердити стратегію поетапного скорочення єдиного соціального внеску, включаючи те, що  це має відбутись з 1 січня.

Насамкінець П.Порошенко запропонував розглянути можливість запровадити ставки з 1 січня, дати бізнесу 3 місяці на ознайомлення з новаціями, із тим, щоб з 1 квітня податкові зміни ввести у дію.