Закон і Бізнес


Судді назвали ризики змін до Конституції в частині правосуддя

Члени секції АПУ проти дискримінації колег-суддів


08.12.2015 15:22
3131

Судді, які були призначені на посаду судді вперше до набрання чинності Законом про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя), з моменту набрання ним чинності вважаються такими, що призначені безстроково.


Таку редакцію положень проекту №3524 «Про внесення змін до Конституції України (в частині правосуддя)» запропонували члени Секції суддів Асоціації правників України, які за результатами засідання дискусійного клубу «Ефективне правосуддя» підготували рекомендації під назвою «Перехідні ризики конституційної реформи в частині правосуддя».

Як пояснили “ЗіБ” в АПУ, мова йде про Перехідні та Прикінцеві положення законопроекту №3524. На думку членів Секції суддів АПУ, редакція Положення п. 2 ст. 161 розділі ХV «Перехідні положення» проекту, за яким «повноваження суддів, призначених на посаду строком на п'ять років, припиняються із закінченням строку, на який їх було призначено. Такі судді можуть бути призначені на посаду судді в порядку, визначеному законом», потребують змін.

В Україні понад 2000 судів, призначених на посаду вперше. Поділ суддів на тих, хто обраний безстроково, і хто призначений на посаду строком на п’ять років, підриває єдиний статус судді. Усі судді повинні бути рівними як за обсягом повноважень, так і за їх строком, зауважують члени секції.

Встановлення різних умов для продовження служби на посаді судді для різних категорій суддів за ознакою строку призначення, є дискримінацією. Це прямо суперечить ст. 24 Конституції України та ст. 14 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Проектом пропонується різний підхід до обрання безстроково суддів, які на час набрання чинності Законом «Про внесення змін до Конституції України (в частині правосуддя)» призначені на посаду судді вперше і ще мають повноваження і суддів, строк повноважень яких закінчився. Тобто проектом пропонується суддів, які призначені на посаду вперше, розділити на дві окремі категорії, виходячи із часу призначення їх на посаду.

З урахуванням наведеного, Секція суддів АПУ пропонує викласти п. 2 ст. 161 розділі ХV «Перехідні положення» проекту в такій реакції:

«Судді, які були призначені на посаду судді вперше до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», з моменту набрання ним чинності, вважаються такими, що призначені безстроково».

Судді також звертають увагу на те, що в проекті передбачено багато посилань на закони, яких наразі не існує. Це створює суттєвий ризик для судової реформи, оскільки не можна змоделювати її наслідки. Тому в рекомендаціях пропонується розглядати проект «Про внесення змін до Конституції України (в частині правосуддя)» в пакеті з проектами законів, які повинні бути прийняті на виконання Конституції, зокрема, щодо судоустрою та статусу суддів, в яких повинні бути визначені умови відставки, конкурсу на посаду судді, умови переведення суддів у разі реорганізації або ліквідації судів.

З повним текстом Рекомендацій можна ознайомитися за посиланням.