Закон і Бізнес


Полегшене житло

Власті спростять роботу будівельних компаній


Законотворчість, №49 (984) 01.12—10.12.2010
2529

На засіданні Кабміну 29 листопада затвердили проект закону «Про регулювання містобудівної діяльності». Завдяки йому влада сподівається спростити процедури й таким чином підтримати будівельний сектор.


Проектом передбачається вдосконалення дозвільної системи в будів¬ництві шляхом зменшення кількості дозвільних і погоджувальних процедур, скорочення часу їх тривання і переліку необхідних документів. Крім того, планується запровадити принципи мовчазної згоди, «єдиного вікна» й організаційної єдності. На думку членів Кабміну, це дозволить наблизити регуляторну полі¬тику до європейських стандартів, гарантувати сприятливі умови для ведення бізнесу, розвитку будівельної та суміжних галузей.
Слід відзначити, що законом уводиться поняття єдиного містобудівного кадастру, яке буде широковживаним. Це дозволить місцевим радам контролювати процес, а також поняття «зонінг». Особливе місце в законі відводиться генеральним планам розвитку міст. При цьому вже наявні генплани міст і населених пунктів не відкидають, а враховують і до¬опрацьовують. Таким чином вони стають підгрунтям містобудування.
Передбачається скорочення часу узгодження будівництва й кількості бюрократичних процедур, супутніх даному процесу. Влада сподівається, що це сприятиме полі¬пшенню ситуації в будівельній галузі.