Закон і Бізнес


Гуманізація покарання

За саботаж, наркотики і фальсифікат більше не засуджуватимуть до страти


№49 (1243) 05.12—11.12.2015
5109

В’єтнам виключив страту як міру покарання з ряду статей кримінального кодексу, замінивши її довічним ув’язненням. Таке пом’якшення стосуватиметься, серед іншого, і контрабанди наркотиків.


Крім того, зміни торкнулися санкцій статей КК, що передбачають покарання за добровільну здачу ворогові, відмову військовослужбовця від виконання наказу, саботаж на об’єктах, які мають значення для національної безпеки, розбій, зберігання і придбання наркотиків, виробництво і продаж фальсифікованих продуктів харчування, повідомляє інтернет-ресурс. Новий КК також забороняє застосування вищої міри покарання до осіб старших за 75 років.

Поправки до КК В’єтнаму, у складі якого є безліч статей, прийнятих ще в період війни США в Індокитаї, були схвалені минулого тижня Національною асамблеєю В’єтнаму. В той же час законодавці побачили в новому кодексі послаблення в боротьбі з корупцією. Поправки набудуть чинності 1 липня 2016 року, повідомляє в’єтнамське інтернет-видання VnExpress.

Поки не відомо, як відміна страти за зберігання наркотичних речовин вплине на долі тих, хто вже знаходиться під слідством і судом у В’єтнамі по звинуваченнях в контрабанді наркотиків. Адже по «старому» КК В’єтнаму, наявність у обвинуваченого більше 100 г кокаїну або героїну каралося, на розсуд суду, 20-річним терміном, довічним ув’язненням або стратою.