Закон і Бізнес


Озброєні словом

Журналістів звинуватили у тероризмі за компрометуючу публікацію


№49 (1243) 05.12—11.12.2015
3934

Суд в Туреччині ухвалив арешт шеф-редактора турецької газети Cumhuriyet («Республіка») Джана Дюндара і кореспондента видання Ердема Гюля. Журналістів звинуватили в участі в терористичній організації та шпигунстві.


Як повідомляє Associated Press, Дж.Дюндар і Е.Гюль були арештовані за публікацію в травні 2015 року статті, в якій мовилось, що влада Туреччини поставляє зброю сірійським бойовикам.

Журналісти також обнародували датовані січнем 2014 року фото, на яких відображено момент огляду вантажівок національної розвідслужби, які нібито перевозили до Сирії зброю і боєприпаси. Влада Туреччини, у свою чергу, стверджувала, що у машинах знаходився гуманітарний вантаж.

У червні цього року керівництво газети повідомило, що президент Туреччини Реджеп Ердоган подав до суду на головного редактора видання за публікацію статті. Він зажадав засудити журналіста до двох довічних термінів і ще 42 років в’язниці. У своєму позові вказав, що наведені в статті дані не відповідають дійсності. Президент звинуватив керівника видання в шпигунстві і розкритті державних таємниць.