Закон і Бізнес


Брати менші, проте наші


№49 (1243) 05.12—11.12.2015
24962

Домашні тварини підлягатимуть обов’язковій реєстрації. Їхніх власників зобов’яжуть контролювати приплод, а собачників — вигулювати песиків лише на повідках, будучи у тверезому стані, та прибирати за ними.


Парламентський комітет з питань природокористування пропонує прийняти за основу проект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо модернізації окремих положень, які регламентують гуманне ставлення до тварин)» (№3305).

Зокрема, передбачено розширити обов’язки власників домашніх улюбленців. Так, вони будуть зобов’язані зареєструвати тварину в органах місцевої влади за 30 днів з набуття права власності. На них покладається контроль за приплодом, вони мають у разі необхідності забезпечити стерилізацію улюбленця, здійснювати вигул собаки без повідка лише у визначених для цього зонах, прибирати за собакою.  

У разі неможливості подальшого утримання тварини її хазяїн зобов’язаний передати чотирилапого друга іншій особі або здати до притулку. Якщо тварина є власністю юрособи, в обов’язковому порядку повинен бути визначений відповідальний за неї.

Власникам тварин забороняється, зокрема, утримувати їх у місцях загального користування, фізіологічно їх перевантажувати, займатися розведенням тварин із вродженими вадами. Також заборонено супроводжувати тварин у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, приводити їх (крім собак-поводирів) у приміщення магазинів і кафе, об’єктів громадського харчування, установ охорони здоров’я, освіти та культури, на територію дитячих та спортивних майданчиків, залишати тварин без догляду.