Закон і Бізнес


Під срібною папороттю

Національний прапор вирішили усучаснити, щоб не нагадував про колоніальний статус


№48 (1242) 28.11—04.12.2015
4125

У Новій Зеландії почалося голосування на референдумі, результат якого може призвести до зміни національного прапора країни. Новозеландці мають трохи менше місяця, щоб відправити поштою свій бюлетень, в якому повинні вибрати один із п’яти дизайнів.


Нинішній прапор Нової Зеландії — це синє полотнище з британським «Юніон Джеком» в лівій верхній частині і чотирма червоними зірками з білою окантовкою в правій частині.

На думку прем’єр-міністра Джона Кея, цей прапор не відображає реалій сучасної Нової Зеландії. Він також скаржився, що нинішній прапор легко переплутати з державними символами інших колишніх британських колоній — зокрема, австралійським. Разом з тим Дж.Кею довелося визнати, що багато новозеландців не проти збереження національного прапора таким, яким вони звикли його бачити.

На загальнонаціональний конкурс нових дизайнів надійшло більше 10 тис. ескізів. Не всі з них були серйозними, хоч і серед відхилених варіантів знайшлися досить популярні. Так, культовим став дизайн прапора, де на чорному фоні зображено неофіційну емблему країни — срібну папороть, а також птаха ківі, у якого з ока виривається зелений лазерний промінь.

Відібрані 4 варіанти стали відомі у вересні, проте їх піддали критиці, визнавши одноманітними і нудними. На трьох з них був все той же лист срібної папороті, а на четвертому — одна з найпопулярніших емблем в мистецтві корінного населення маорі — спіраль Кору.

Після активної кампанії в соцмережі уряд вирішив додати в остаточний список п’ятий, такий, що отримав назву «Червоний пік». Для того щоб новозеландцям було легко уявити, як виглядатиме майбутній прапор, у всі населені пункти, де могли встановити відповідні флагштоки, привезли безкоштовний набір прапорів з пропонованими дизайнами.

У 2016 році пройде другий референдум, в ході якого буде поставлено питання, чи хочуть жителі країни замінити існуючий національний символ країни новим.