Закон і Бізнес


Вирішення проблеми катувань має бути системним – омбудсмен


11.10.2012 17:16
2737

Вирішення проблеми, пов'язаної з фактами катування громадян у правоохоронних органах України, потребує системного підходу, і не може бути обмеженим лише створенням спеціального органу для розслідування скарг на дії правоохоронних органів.


Про це заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська в рамках круглого столу "Незворотність покарань у контексті нового Кримінально-процесуального кодексу", що відбувся сьогодні.

"Створенням лише одного органу, який розслідуватиме катування, ми не вирішимо проблеми. Це має бути системно", - заявила вона.

Омбудсмен вважає, що спочатку варто провести роботу із представниками правоохоронних органів, створити умови для належного запобігання катуванням, забезпечити контроль з боку керівництва, а вже потім запроваджувати орган, який буде займатися фактами катувань.

Щодо суддів В.Лутковська відмітила, що вони не мають брати до уваги докази, отримані за допомогою катувань. За словами омбудсмена, якби суди не розглядали явку з повинною від особи, яка скаржилася на катування з боку правоохоронних органів, то українських справ у Євро суді було б менше.

Орган, який розслідуватиме скарги на дії правоохоронних органів, має бути насамперед ефективним, наголосила В.Лутковська.