Закон і Бізнес


Апатриди для безпеки


№48 (1242) 28.11—04.12.2015
3366

На тлі трагічних подій у столиці Франції Верховній Раді пропонують «реанімувати» ідею про позбавлення громадянства певної групи осіб. Відповідну ініціативу ВР планувала розглянути на минулому тиждні, проте обговорення не відбулося.


Проектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо припинення громадянства України осіб, котрі вчинили злочини проти основ національної безпеки України» (№1297) пропонується доповнити систему покарань, передбачених Кримінальним кодексом, таким «заходом», як припинення громадянства України (ст.911 КК у ред. проекту). Такий «захід» планується застосовувати щодо громадян України, визнаних винними у скоєнні злочинів проти основ національної безпеки, передбачених стст.109—1141 КК. Відповідні зміни мають бути внесені й до Закону «Про громадянство України».

Натомість, як відзначають експерти головного науково-експертного управління ВР, ідея позбавлення громадянства України суперечить конституційним принципам та не сприятиме запобіганню безгромадянству (ст.25 Конституції, пп.2, 3 ч.1 ст.2 закону). Не узгоджується ця ініціатива із Конвенцією про скорочення безгромадянства 1961 року та Європейською конвенцією про громадянство 1997 року, що ратифіковані Україною. Адже головною умовою для примусового позбавлення громадянства є унеможливлення появи апатридів.

Якщо ж уважати позбавлення громадянства заходом безпеки (а такої думки експерти дійшли з огляду на те, що нову статтю КК пропонується включити до розділу разом із нормами про примусові заходи медичного характеру), то таке його розуміння для ГНЕУ виглядає вкрай сумнівним. Адже ці заходи застосовуються щодо певних осіб замість покарання, а не одночасно з ним.