Закон і Бізнес


Не влізай — посадять


№48 (1242) 28.11—04.12.2015
3809

Захиститися від незаконного обшуку, рейдерських захоплень чи інших порушень недоторканності володіння фізичної чи юридичної особи можна за рахунок розширення захисту та посилення кримінальної відповідальності за такі дії.


Проектом закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення захисту прав на нерухоме майно» (№1385) передбачається викласти у новій редакції ст.162 КК. Якщо сьогодні вона передбачає покарання за порушення недоторканності лише житла, то проект поширює межі кримінально-правового захисту на будь-яке «законне володіння особи». 

До незаконних дій, за котрі наступатиме кримінальна відповідальність, проект відносить, крім іншого, й обмеження можливості особи використовувати таке володіння. Розмір штрафу за це правопорушення підвищується вдесятеро — від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Натомість для учасників рейдерських захоплень, котрі, як правило, діють групами, проект передбачає позбавлення волі від 2 до 5 років.

При цьому уточнюється, що під «законним володінням особи» розуміються не тільки житло, а й будь-яке нежитлове приміщення, сховище, земельна ділянка або транспортний засіб.

Відповідну ініціативу народні депутати планували розлянути на минулому пленарному засіданні, проте обговорення законопректу так і не відбулося.