Закон і Бізнес


Тату має значення

Власників японських купалень попросили відмовитися від заборони на наколки


Заклеїти тату пластирем — не вихід. Деякі відвідувачі лазень перетворяться на «мумій».

№47 (1241) 21.11—27.11.2015
4891

Власників традиційних японських купалень на гарячих джерелах — онсенах — попросили відмовитися від заборони на тату. Живопис на шкірі тут не в пошані, оскільки вважається символом приналежності до мафії «якудза».


Як повідомляє The South China Morning Post, відповідне прохання розповсюдила японська національна туристична організація. «Я думаю, ініціатива на зразок спеціальних пластирів — це хороша ідея, тому що онсени — це те, через що туристи приїжджають до Японії», — розповів виданню Кенітіро Сіномура, чиновник організації, який відповідає за просування країни в якості туристичного напряму серед іноземців. Він відзначив, що примусити компанії пускати людей з татуюванням в лазні і онсени вони не в силах, і тому покладаються на процес навчання.

Річ у тому, що в Японії татуювання вважається символом приналежності до мафії «якудза», якій впродовж багатьох років відмовляли в обслуговуванні в суспільних лазнях і онсенах. Ця заборона актуальна і зараз, і тепер страждають іноземні туристи, які не знайомі з місцевими правилами.

Hoshino Resorts почала надавати іноземцям спеціальні пластирі, щоб заклеїти невеликі тату і відвідати джерела. Проте видання повідомляє, що такої позиції дотримуються лише 13% туристичних компаній.

За даними опитування японської національної туристичної організації, 56% готелів країни відмовляють в доступі в суспільні лазні людям з татуюванням. Лише 30% компаній, зайнятих в туристичному бізнесі, не звертають увагу на наявність у гостей малюнків на шкірі — при цьому майже половина з них після допущення татуйованих відвідувачів має претензії від незадоволених японців.