Закон і Бізнес


Діамантова історія

Індійці хочуть відсудити в англійської королеви легендарний «Кохінор»


№47 (1241) 21.11—27.11.2015
4028

Група індійських бізнесменів спільно з актрисою Боллівуда збираються подати позов до Великої Британії стосовно повернення легендарного діаманта «Кохінор», що прикрашає корону Єлизавети II. Вони вважають, що коштовний камінь незаконно вивезений із країни.


«Це один із багатьох артефактів, відібраних у Індії при непевних обставинах», — цитує The South China Morning Post заяву представника туристичної компанії Tito’s Давида де Сузи. Він здійснює часткову фінансову підтримку ініціативи. Актриса Боллівуда Буміка Сінгх відзначила, що «Кохінор» треба повернути як частину національної культури й історії Індії.

Ще один із учасників ініціативи Сатіш Джакху, представник юридичної фірми Rubric Lois King, уточнив, що, крім британських судів, він і його прихильники шукатимуть справедливості в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

«Кохінор», чия назва перекладається як «Гора світла», був подарований королеві Вікторії в 1850 році після закінчення другої війни між британцями та сікхами, під час якої Лондон отримав контроль над територією Сікхської імперії. Зараз ці землі розподілені між Індією й Пакистаном.

У 1952 році, коли королева Великої Британії Єлизавета II отримала престол, діамант було інкрустовано в її корону. За оцінками ЗМІ, ціна коштовного каменя може складати до 100 млн фунтів стерлінгів.

Видання повідомляє, що Єлизавета II володіє «Кохінором» не як приватна особа, а як монарх, і тому рішення щодо повернення може приймати тільки узгоджено з урядом. У 2010 році прем’єр-міністр Девід Кемерон заявив телеканалу NDTV: «Якщо ви хоч одного разу дасте свою згоду, Британський музей стрімко спорожніє». Адже в цьому музеї виставлено експонати, які доставлені на Туманний Альбіон із різних британських колоній не завжди законним шляхом.