Закон і Бізнес


Пакт безпеки

Теракти в Парижі можуть підірвати демократичні основи П’ятої республіки


Принаймні почесна варта демонструє Ф.Олланду, що і без законодавчих змін здатна гарантувати безпеку главі держави.

№47 (1241) 21.11—27.11.2015
ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ, за матеріалами інформагентств
3945

Поки французькі спецслужби зайняті пошуками організаторів терактів «п’ятниці 13-го», політики шукають шляхи і засоби для запобігання подібним трагедіям. Експерти у свою чергу розмірковують над тим, чим може пожертвувати одна з найбільш волелюбних країн Європи, та й весь ЄС у цілому, заради безпеки своїх громадян.


Почнемо з конституції

Перші кроки вже озвучено. Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що потрібно змінити конституцію країни, щоб краще впоратися з кризовими ситуаціями. З такою заявою він звернувся до обох палат парламенту, скликаних у Версалі на початку цього тижня, повідомляє Reuters.

Що саме потрібно виправити, і чи будуть ці поправки схожі на «патріотичний акт», прийнятий у США після подій «9/11/01», глава французької держави не уточнив. Але деякі деталі прояснив. Так, за його словами, необхідно прийняти закон, що дозволить позбавляти громадянства Франції осіб з подвійним підданством, якщо вони були засуджені за тероризм. Також Ф.Олланд запропонував зачинити двері в країну перед особами з подвійним громадянством, «якщо від них виходить терористична загроза».

Очевидно, що не всім у парламенті подібні заходи припадуть до душі, оскільки поява «чорних списків» неблагонадійних громадян з двома паспортами фактично перекреслить один з основоположних принципів французької свободи — рівність перед законом. Адже коли Шарль де Голь запрошував до країни громадян з колишніх французьких колоній для відновлення економіки, він навряд чи припускав, що його наступники почнуть зворотний процес. Нехай навіть і заради безпеки.

Також французькому парламенту доведеться пожертвувати й деякими соціальними гарантіями, щоб знайти кошти на збільшення бюджету для сил безпеки та армії. І хоча Ф.Олланд узяв на себе відповідальність за це рішення, наслідки можуть негативно позначитися не тільки на Франції, а й на всій зоні євро. Тим більше, що останнім часом єдина валюта неухильно втрачає вагу стосовно американського долара.

Проте глава держави впевнений, що «в цих обставинах пакт безпеки переважає над пактом стабільності», маючи на увазі правила бюджетних обмежень. З урахуванням запровадження прикордонного контролю між окремими країнами Шенгенської угоди експерти не виключають, що Євросоюз найближчим часом може стикнутися з відцентровими тенденціями, локомотивом яких залишається Велика Британія.

Обережно, двері зачиняються

У світовій пресі також даються прогнози щодо можливості різкого розвороту думок у питанні біженців, а також посилення поліцейських підходів до міграційної теми й зміцнення правих настроїв у Європі. Причому теракти в Парижі вже позначилися на ставленні французів до правих ідей, зокрема до можливості їх ідеологів претендувати на посаду №1 у республіці.

Активізація політиків «правого напряму» характерна не тільки для Франції, а й для інших країн ЄС. Наприклад, на цьому тижні Національне об’єднання Латвії, що входить до складу коаліційного уряду країни, надіслало листа очільнику МВС республіки з вимогою тимчасово припинити прийом біженців з Близького Сходу. Експерти вважають, що паризька трагедія стане приводом для подібних обмежень і в інших країнах Євросоюзу, передусім тих, які не були в захваті від міграційних квот.

Тим більше що прихильники «зачинених дверей» отримали зайве підтвердження своїм висловлюванням про те, що серед охочих потрапити до Європи в потоці біженців може бути немало радикальних ісламістів. Найбільшою мірою підхід доведеться змінити Німеччині, яка наприкінці літа — початку осені фактично оголосила вустами Ангели Меркель політику відчинених дверей. Відхід від неї почався вже кілька тижнів тому, але, на думку експертів, «паризька трагедія дає підстави різко прискорити ревізію подібної позиції».

А в США губернатори 26 з 50 штатів висловилися проти розміщення на своїй території біженців із Сирії, вимагаючи «належним чином поставити перевірку» іноземців на благонадійність. Відзначимо, що всі губернатори, за винятком одного, представляють республіканську партію. А один з учасників президентських перегонів — республіканець Доналд Трамп запропонував «серйозно обдумати» закриття мечетей у рамках заходів, яких має бути вжито у відповідь на теракти в Парижі, повідомляє CNN. На його думку, саме з подібних місць приходять одержимі «абсолютною нетерпимістю».

Якщо пригадати, що і в спокійніші часи громадяни цілком благополучної Швейцарії не захотіли бачити мінарети серед традиційної європейської архітектури, то тепер кількість прибічників політики толерантності й «братерства» стосовно мусульманських громад зменшуватиметься з кожним днем. А міграційне питання, як припускають експерти, стане на якийсь час ключовим для виборців. Причому не тільки в країнах ЄС.

«Liberté, Égalité, Fraternité»

Постраждати від терактів може й «третій кит» французької республіки — свобода. На думку Ф.Олланда, перегляду потребують ще дві статті Основного закону Франції в частині надання президентові особливих повноважень і порядку введення в країні стану облоги в разі виняткової загрози безпеці.

Джерело в уряді Франції розповіло AFP, що влада планує максимально посилити спостереження за всіма громадянами, що повертаються із Сирії. Мова може йти навіть про взяття цих людей під домашній арешт. Співбесідник агентства уточнив, що такі «драконівські заходи» обговорюються на найвищому рівні та їх запровадять, якщо визнають корисними в рамках роботи із запобігання можливим новим терактам.

Такі досить жорсткі превентивні заходи як відповідь на паризьку трагедію дають підстави прихильникам традиційної французької демократії засумніватися в оптимізмі Ф.Олланда, котрий заявив, що «тероризм не зруйнує республіку, оскільки республіка зруйнує тероризм».

Що ж, залишилося тільки з’ясувати, чи буде доповнений девіз П’ятої республіки «Свобода. Рівність. Братерство» словом «безпека». Або воно замінить якесь із трьох наявних.