Закон і Бізнес


Фінансовий оптимізм

У ДСАУ розраховують на збільшення асигнувань майже на 2 млрд


Де б не зустріли судді З.Холоднюка (в центрі), запитання до нього, як правило, одні й ті самі — фінансові.

№47 (1241) 21.11—27.11.2015
ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ
64445

Кожного разу, коли добігає кінця рік поточний, ми сподіваємося, що наступний буде кращим. Особливо — у фінансовому сенсі. Для працівників судової системи є всі підстави з оптимізмом дивитися у майбутнє. У цьому їх переконав голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк, виступаючи перед делегатами ХІІІ з’їзду суддів.


Дійсно, якщо брати за точку відліку рік поточний, то гірше не буде. Адже Уряд настільки «затягнув паски» у розпорядників бюджетних коштів, що загальна сума асигнувань на судову систему знизилася на 367 млн грн., або на 8%. Крім того, Міністерство фінансів скоротило фонд оплати праці разом з нарахуваннями на 640 млн грн., посилаючись на граничний максимум зарплат у 10 «мінімалок». І хоча з 1 квітня обмеження суддівської винагороди скасували, коштів у видатках ДСАУ від того не прибуло.

Проте, як поінформував голова ДСАУ, у проекті бюджету-2016 закладено понад 5,6 млрд грн., що майже на 2 млрд грн. більше, ніж торік. При цьому із загального фонду передбачено асигнування на 3,9 млрд грн., зі спеціального — 1,7 млрд грн.

Також очільник ДСАУ назвав однією з важливих тенденцій 2014—2015 рр. понадпланові надходження від сплати судового збору. Зокрема, торік перевиконання становило 403,5 млн грн., або 45,3%, що дозволило збільшити фонд заробітної плати, а також профінансувати деякі капітальні та поточні видатки.

Тому в ДСАУ з оптимізмом дивляться і на завершення цього фінансового року, і в рік наступний. Адже підвищення з 1.09.2015 ставок судового збору та скасування всіх пільг щодо його сплати для органів державної влади дає підстави очікувати цього року понадпланові надходження в сумі майже 560 млн грн. «З урахуванням залишку коштів спецфонду на початок року загальний додатковий фінансовий ресурс становитиме щонайменше 860 млн грн., які законом про держбюджет на поточний рік взагалі не передбачені», — поінформував З.Холоднюк.

Саме цей ресурс дозволив ДСАУ, як і торік, покрити дефіцит фонду оплати праці працівникам апарату, а також поступово підвищувати рівень їхньої середньої зарплати. За словами голови ДСАУ, якщо за 10 місяців 2014 р. вона становила 2900 грн., то за аналогічний період поточного — 3700 грн., тобто на 28% більше.

Втім, судовий збір залишиться єдиним джерелом покриття дефіциту фінансових ресурсів і в 2016-му. З огляду на показники вересня—жовтня цього року, коли відбулося зростання надходжень від збору в 1,9 та 2,3 раза відповідно, в ДСАУ сподіваються, що така тенденція збережеться. Тоді надходження збору в цьому році більш ніж наполовину перевищать минулорічний показник і сягнуть 1,46 млрд грн. А на 2016-й заплановано отримати понад 1,7 млрд грн.

Що стосується рівня суддівської винагороди, то, за словами З.Холоднюка, вона залишається майже втричі нижчою від показників найближчих європейських країн, хоча і збільшиться за рахунок зростання мінімальної зарплати. Також голова ДСАУ відзначив, що поступово підвищується середня зарплата працівників апарату, яка на кінець року очікується на рівні 4000 грн., а в 2016-му становитиме щонайменше 4600 грн. Причому з урахуванням норм ст.147 закону «Про судоустрій і статус суддів» може бути навіть більшою.

Тож тепер у працівників судової системи є всі підстави дивитися з оптимізмом у майбутнє. Звісно, якщо Уряд та Верховна Рада не вирішать знову зекономити на них.