Закон і Бізнес


Юристи вимагають скасувати рішення Київради щодо присяжних


18.11.2015 13:28
1688

Асоціація правників України звернулася до Київської міської ради з вимогою скасувати рішення від 16 квітня 2015 року № 404/1269 про затвердження списку присяжних Святошинського районного суду міста Києва. Вважається, що це рішення було прийнято з порушенням Закону про судоустрій.


Так, 9 листопада 2015 р. до АПУ надійшло звернення адвокатів з приводу вищезгаданого рішення Київради. Як пояснили "ЗіБ" в АПУ, заявники переконані, що згадане рішення було прийнято з порушенням приписів Закону «Про судоустрій та статус суддів» та Положення про порядок формування та затвердження списку присяжних та народних засідателів районних судів міста Києва від 2 жовтня 2013 року. Зокрема, список сформовано з осіб, які були довільно обрані працівниками Київської міської ради зі списку народних засідателів. Повідомлення про набір присяжних було здійснено без публікації в пресі. Більш того, ще до отримання звернення від Державної судової адміністрації. Відповідно, заяви зацікавлених осіб про включення до списку присяжних були подані у спосіб, що суперечить законодавству.

«Такий підхід до формування списку присяжних, ставить під сумнів не лише саму ідею суду присяжних, але й законність участі у судовому процесі присяжних, обраних у такий спосіб. Як наслідок, це може стати причиною визнання будь-якого рішення, ухваленого судом за результатами розгляду цього кримінального провадження таким, що ухвалено незаконним складом суду», - переконаний Євген Солодко, голова Комітету АПУ з кримінального та кримінально-процесуального права.

Враховуючи викладене, Асоціація правників України звернулася до Київської міської ради з вимогою скасувати рішення від 16 квітня 2015 року № 404/1269.

Зауважимо, Святошинським районним судом м. Києва розглядається кримінальне провадження по обвинуваченню колишніх працівників спецпідрозділу «Беркут» у вбивстві 39 учасників протесту 20 лютого 2014 року. За клопотанням обвинувачених судовий розгляд даного провадження здійснюється судом присяжних. Список присяжних, з яких суд обрав основних і запасних присяжних, було затверджено рішенням Київської міської ради від 16 квітня 2015 року № 404/1269.

Також читайте: В Києві шукають присяжних до 7 райсудів.