Закон і Бізнес


Всі справи ТСК з перевірки суддів передадуть до ВРЮ

Комісія зволікає з передачею матеріалів, - І.Бенедисюк


І.Бенедисюк: Комісія досі не визначилася із датою завершення своєї діяльності

18.11.2015 11:19
2174

Заяви, що надійшли до Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції і не були нею розглянуті, передадуть до Вищої ради юстиції для продовження їх розгляду за загальною процедурою.


Такі зміни до Регламенту ВРЮ було схвалено на засіданні Ради 17 листопада. Як пояснили "ЗіБ" у ВРЮ, такий порядок передачі справ відповідає ч.5 ст. 2 Закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». Згідно з положеннями Закону до ВРЮ також передаються заяви, що надійшли до ТСК після закінчення  визначених законом строків.

У разі, якщо заява не відповідає вимогам Закону «Про відновлення довіри до судової влади», вона повертається заявнику без розгляду ухвалою Ради.

У перерві засідання ВРЮ 17 листопада голова Ради Ігор Бенедисюк повідомив, що Тимчасова спеціальна комісія передала на розгляд Ради лише три із майже 300 матеріалів стосовно суддів, які виносили рішення проти учасників масових акцій протесту в Україні у період з 21 листопада 2013 року по 11 квітня 2014 року. Розгляд цих матеріалів Комісією не було завершено. «Коли все суспільство вимагає розгляду цих справ, щодо ВРЮ лунають звинувачення у нібито затягуванні їх розгляду, ТСК майже півроку не працює, не приймає рішення і зараз зволікає із передачею цих матеріалів до ВРЮ», – сказав І.Бенедисюк.

Крім того, Комісія досі не визначилася із датою завершення своєї діяльності. Як зауважив голова ВРЮ: «На одному із спільних засідань голова ТСК повідомив, що повноваження Комісії припиняються 12 листопада, проте на запит ВРЮ повідомив, що Комісія сама зробить таку заяву, але матеріали на розгляд ВРЮ не передала».

На адресу ТСК за час її роботи надійшло 2192 матеріали, за якими було відкрито 309 перевірок стосовно 331 судді. Однак за період діяльності Комісія встигла завершити лише 66 перевірок, за якими ухвалила 41 висновок про порушення в діях 46 суддів присяги судді, у діях 12 суддів визнала ознаки дисциплінарного проступку, стосовно п’яти суддів перевірки припинено через відсутність у їх діях ознак порушень. 41 висновок ТСК про порушення присяги судді був переданий до ВРЮ, яка почала їх розгляд 27 серпня цього року. Наразі стосовно 13 дисциплінарних справ, відкритих за висновками ТСК, Радою ухвалені остаточні рішення. Розгляд решти висновків триває.