Закон і Бізнес


Цегла окремо, земля окремо


№46 (1240) 14.11—20.11.2015
4399

Уряд пропонує парламенту спростити механізм приватизації об’єктів незавершеного будівництва. Якщо об’єкт придбавається для розбирання, він має продаватись окремо від земельної ділянки.


Це передбачено проектом, який Кабінет Міністрів зареєстрував у ВР: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань приватизації та державної реєстрації прав на об’єкти незавершеного будівництва» (№3431).

Автори проекту зазначають: ст.3 закону «Про особливості приватизації об’єктів незавершеного будівництва» встановлено імперативну норму щодо продажу об’єктів незавершеного будівництва на аукціонах разом із земельними ділянками, на яких розташовані такі об’єкти. Також відповідно до ст.15 цього акта покупець може придбати земельну ділянку, на якій розташований такий об’єкт, тільки під забудову.

Проте під час продажу об’єктів незавершеного будівництва під розбирання потенційні покупці, як правило, зацікавлені у використанні будівельних матеріалів, а не земельної ділянки. Крім того, підготовка ОНБ — це довготривалий процес, а сам об’єкт тим часом руйнується, вартість будівельних матеріалів знижується.

Отже, пропонується внести зміни до ст.3 згаданого закону в частині усунення імперативності норми щодо продажу ОНБ разом із земельними ділянками для об’єктів, які пропонуються до продажу під розбирання, з урахуванням вивчення попиту.